Nespecifický zánět uzlin

Dobrý den, před třemi týdny jsem byl na excizi uzliny z levého třísla z důvodu globálního nebolestivého zvětšení mízních uzlin (krční uzliny, tříselné, menší si nahmatám třeba i na pánvi). Také mne trápila únava, pocit vyčerpání, občas těžké dýchání a tinnitus. Nyní přetrvává už jen tinnitus a občas těžké dýchání. Také se mi po teplé sprše udělají červené skvrnky na zádech a břichu a hrudníku (to však trvá dlouhodobě). Někde jsem četl, že by to mohla být kvasinková infekce. Výsledky histologického vyšetření: prostý nespecifický zánět. Lékař mi nepředepsal žádná antibiotika ani mi neporadil, jak bych měl nadále postupovat, prý se s tím nic nedělá. Přeci jenom si myslím, že zánět v uzlinách a kdekoliv v těle není v pořádku a pokud se objeví měl by se nějak léčit. Můžete mi poradit, jak dále postupovat? Mohu udělat něco pro své tělo, abych mu pomohl se zánětem bojovat? Děkuji za Vaší odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Lymfatické uzliny jsou místem kumulace buněk, které se účastní obranných reakcí organismu. Základním mechanismem takové reakce je nespecifický zánět. Primární ložisko se někdy nepodaří najít /může jít i o klinicky nevýznamné změny../, pak opravdu vyčkáváme a případně s odstupem sono uzlin opakujeme. Vaši lékaři v žádném případě Váš stav nepodcení..Nestresujte se, snažte se důvěřovat zodpovědnosti druhých. Tím zároveň bráníte oslabování imunity stresem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: