Nestabilita páteře a rhc

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti s nestabilitou obratlů v bederní části. Před rokem bylo ještě vše ohledně stability ok. Měla jsem tam spoustu problémů, jako protruze, herni, úzký kanál páteřní a nějaké počátky chonartroza( možná je to špatně napsané) prostě nějaké artozní změny na bederních a sacrálních obratlích. A za ten rok se mi začaly obratle posunovat. Zatím to je jen půl centimetru. často mám silné bolesti při stání na bus, ve frontě, sezení i někdy ležení. Musím potom trochu se pohybovat. Můžu Vám říct, že si připadám někdy jako cvok, když na zastávce nebo ve frontě popocházím. Chci se zeptat, při jak velké nestabilitě se uvažuje o operačním zákroku páteř zpevnit. Doma cvičím, ale myslím si, že jsou třeba trochu jiné cviky když je páteř stabilní a když už není. Nebo je to jedno? A chtěla bych se zeptat, zda by bylo vhodné jet do lázní, jestli je to k něčemu nebo to jsou vyhozené peníze a čas. Pokud si myslíte, že by lázně pomohly, mohl byste mi nějaké doporučit, jestli Vaši pacienti mají zkušenosti. Byla bych i ochotná lázně opakovat každý rok, pokud by to bylo k něčemu, že se třeba oddálí operace. Bylo mi totiž řečeno, že to časem bude k operaci a já se budu zuby nehty tomu co nejdéle bránit. Proto jsem pro to udělat cokoliv. Můžete mi prosím říct svůj názor? Děkuji Erbenička

Odpověď odborníka:

Léčba takové situace vyžaduje nejen aktivní fyzioterapeutický přístup, ale také úpravu ergonomických návyků při práci i mimo ni. A současně aktivní cvičení. Pokud nejsou v léčbě přítomny tyto 3 části , tak může vzniknout a minimálně v 90 procentech vzníká ona nestabilita. V USA existují speciální léčebné posilovny GYM 80, které cíleně upravují celé tělo k dobré funkci a současně ostraňují tuto nestabiliotu. není nezbytné jezdit do USA, v německu existuje podobný systém "Dr Wolff" na podobném principu. U nás z těchto posiloven lze vidět pouze diagnostický přístroj, který je vlastně více komerční záležitost , byť záměr byl opravdu diagnostický. systém cvičení, který upravuje tuto nestabilitau mám zaveden ve svém programu i já, zatím jsem v ČR nic na stejném principu a se stejným efektem neviděl. Sanozřejmě by bylo nezybtné nějdříve mě navštívit v mé pražské portadně, pak teprve mohu říci na 100 procent, že to má význam (absolvovat léčbu a cvičení u mě) i pro Vás. Bohuže zdrav. poj. pči u mě nehradí( zatím), což situaci komplikuje. Lázeňská léčba by byla jistě smysluplná, v této chvíli však neexistují lázně v ČR, které bych s tímto záměrem mohl doporučit. Z kuloárů vím, že tak bude brzy, dříve však než v r.2014 to nebude.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: