Nestabilní koleno

Dobrý den, před měsícem a půl, jsem měl vážný úraz kolene. Při doskoku na nerovnost, mi šlo koleno do vnější strany a stalo se mi tohle, z lék. zpr.: subluxace pravého kolene, laesio LCM, laesio LCP, v s laesio LCA, genus ldx. Koleno mi bylo zoperováno, sešity postranní vazy a sešit zadní křížový vaz, který byl pouze natržený. Po týdnu propuštěn domů s pevnou dlahou. Po třech a půl týdnech od operace kontrola a dána polohovací ortéza, aby nedošlo ke srůstům. Podle rozpisu od Dr. do čtyřech týdnů od operace nastavení pevných 10°, 4-6 týden upraven rozsah na 10-40° a 6-8 týden 0-60° + opatrný nácvik chůze bez berlí. Pak kontrola. Vše vypadá, že se hojí dobře, žádná voda, občas v klidu takové to poškubávání a mravenčení, jakože co bolí to se hojí. Chodím bez bolesti opatrně bez berlí a rozsah pohybu mám 0-70, protože 60 jde nastavit jen fixních. Koleno není horké ani zarudlé. A teď to méně pozitivní, nevím jestli je normální, že koleno je měsíc a půl po operaci pořád nateklé, ne nějak moc, ono to dělá i opticky protože stehenní svaly opadly, ale je. A druhá věc, která mě hlavně trápí je, že když se postavím, zvednu nohu tak, že ji mám mírně pokrčenou, uvolním ji a zahýbu stehnem doleva doprava, cítím, že koleno není úplně pevné při tom bočním pohybu a v kloubu se hýbe. Bojím se, jestli se to vše trochu neuspěchalo. Budou se ty postranní vazy časem zpevňovat, jde koleno v budoucnu zpevnit nějakými posilovacími cviky? Jinak po zahojení a zrehabilitování, doktor upřesní plastiku toho úplně utrženého předního křížového vazu. Můj doktor mi všechny dotazy zodpovídá, ale chtěl bych slyšet i jiný názor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Myslím, že o uspěchání nemůže být ani řeč, přístup k rozpohybování kolena byl na výsost velmi opatrný. Pokud je přední zkřížený vaz porušen je třeba instabilitu kolena posoudit a po odstupu, který může být i několik měsíců přistoupit u mladších lidí a sportovců především k plastice předního zkříženého vazu. Postupně s rehabilitací by měl otok ustupovat. Boční vazy by se měly již spontánně stabilizovat, ale v popředí je stabilita předního zkříženého vazu. Následná rehabilitace, dočasná ortéza.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: