Neštovice

Dobrý den, můj přítel 25let neví zda v dětství prodělal neštovice (jeho dětská lékařka si nebyla jistá, zda se o neštovice jednalo nebo ne). Chci se zeptat, jestli má smysl nechat mu nabrat protilátky, abychom to zjistili nebo ho raději nechat rovnou očkovat proti planým neštovicím? Dále se chci zeptat jak často se u tohoto onemocnění v dospělosti vyskytuje orchitida nebo epididimitida? A také jestli by pro něj bylo lepší prodělat onemocnění teď nebo až v pozdějším věku? Nestoupá s věkem i riziko komplikací?

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Určitě bych doporučovala u vašeho přítele nejprve stanovit hladinu protilátek proti planým neštovicím. Je možné, že je už prodělal bezpříznakově, aniž by si toho byl vědom a je již chráněný dostatečnou hladinou protilátek. Komplikace se vyskytují zhruba u 15% u dospělých, jedná se nejčastěji o vysoké horečky, zápal plic nebo zánět mozku (zánět varlat provází příušnice). V případě, že bude test na protilátky negativní, je možné se proti planým neštovicím nechat očkovat u vašeho praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: