Neštovice

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat ohledně neštovic. Nyní beru již druhé antibiotika na chlamydie od přítele. Doberu je den předtím, než jdu na brigádu. Při brigádě se setkávám s mnoha lidmi, dělám průvodkyni. Chtěla bych se proto zeptat, zda atb snižují imunutu a nebo jestli "jenom" ničí bakterie. Mám strach, že budu imunitně oslabená a přijde mi na zámek dítě před neštovicema a já to od něj chytím. Nemohu se tohoto pocitu zbavit, protože neštovice jsem podle mamky ještě neprodělala. A nyní, když beru už druhé atb mám strach, že bych nemusela ustát setkání s nimi, kdyby nastalo. Bohužel mám disharmonii buněčné imunity, takže mi žádné očkování navíc nebylo nikdy doporučeno. Myslíte, že po braní atb je vyšší pravděpodobnost onemocnění? Vloni jsem chytila v létě mononukleózu a byl celý čtvrt rok zkažený, proto se letos opět bojím. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Pokud chcete s jistotou vědět, zda-li jste prodělala plané neštovice, doporučovala bych vyšetření hladiny protilátek v krvi. Pokud by hladina byla nulová, znovu bych konzultovala s Vaším lékařem možnost očkování. Virus varicela zoster je velmi infekční, v podstatě není možné se proti infekci nějakým způsobem chránit.
Opakované infekce , užívání antibiotik může imunitu oslabit a následně můžete být náchylnější k virovým infekcím včetně neštovic.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: