Neštovice a těhotenství

Dobrý den, jsem ve 33 tt těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda mohu přijít do styku s kamarádkou jejíž dcera právě prodělává neštovice. Kamarádka již neštovice prodělala a je imunní, ale já jsem je ještě neměla. Je kontakt s ní nebezpečný? Předem moc díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Kontakt s neštovicemi představuje pro vás jako těhotnou, která ještě neprodělala infekci neštovicemi, menší riziko než pro dítě. Při onemocnění těhotné ženy v druhé polovině těhotenství vznik vývojových vad sice nehrozí, ale nebezpečné je onemocnění neštovicemi těsně před porodem (a nesmíme zapomínat na možnost předčasného porodu) , kdy se onemocnění u dítěte může projevit po porodu jako novorozenecká varicella, která může mít řadu komplikací. Určitě se kontaktu s neštovicemi jako těhotná vyhněte.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x