Neštovice před porodem

Dobrý den, u dcerky se ve školce vyskytla 3.vlna neštovic, přičemž o víkendu se osypalo 5 chlapců, se kterými sedí dcera u stolu. Je tedy velmi pravděpodobné, že se v pátek od některého z nich mohla nakazit a po uplynutí inkubační doby se nemoc projeví i u ní. Já jsem nyní v 37. týdnu těhotenství a v mládí jsem neštovice prodělala. Prosím můžete mi poradit, zda se mohu bez obav o dceru v případě propuknutí nemoci starat, mazat pupínky apod. Přeci jen mám obavu z mé případné nákazy i přes prodělanou nemoc a i z případné aktivace pásového oparu (jsem teď několik dní dost ve stresu) a následného přenosu na novorozence. Na termín porodu se spoléhat nemohu, dceru jsem rodila 3 týdny před termínem, takže do porodu nemusí být její nemoc a případný přenos či aktivace pás. oparu u mne zcela pořešena. Dále se chci zeptat, zda teoreticky v případě problémů lze podat na Bulovce (budu zde rodit) varicella zoster imunoglobulin novorozenci, dočetla jsem se, že snad již není v ČR registrován. Děkuji mockrát za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Pokud jste opravdu v dětství neštovice prodělala, není se čeho bát. Sama jsem jako těhotná opakovaně v těhotenství ošetřovala pacienty s neštovicemi. Znovu se již nemůžete nakazit. V případě nejasností, zda jste neštovice prodělala, si můžete nechat vyšetřit hladinu protilátek, která vám bezpečně sdělí, zda jste je prodělala či nikoliv. Pokud by byly protilátky negativní, lze aplikovat hotové protilátky proti neštovicím, které vás jako těhotnou ochrání, případně užívat acyklovir. Obarťte se prosím na svého praktického lékaře či infekční ambulanci, kd vám protilátky vyšetří.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: