Neštovice v těhotenství

Dobrý den,jsem v 16.týdnu těhotenství a můj syn přišel do kontaktu s dítětem u kterého druhý den propukly neštovice.Obávám se,abych de nenakazila,protože jsem dosu neštovice neprodělala.Jaká je obrana,jaký to má dopad na plod a jaká je případná léčba v těhotenství.Děkuji, hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, plané neštovice jsou rizivé pro plod hlavně v prvním trimestru, který máte již dávno za sebou. Plané neštovice v dospělosti jako primoinfekce (onemocnění poprvé) jsou častěji provázené komplikacemi, jako je zánět plic nebo encefalitida (zánět mozku),ale nemusí tomu tak být, záleží na stavu vaší imunity a infekce může proběhnout spíše mírně. Plod těhotné matky je přímo neštovicemi ohrožen, pokud by onemocněla těsně před porodem ( třeba ve 40.týdnu; virus se přenáší během porodu), přes placentu se virus dostává v průběhu těhotenství pouze výjimečně, proto je nákaza plodu během těhotenství víceméně nepravděpodobná). Pokud jste skutečně dosud neštovice neprodělala, nyní sledujte svůj stav a pokud by se objevily jakékoli obtíže, teploty apod., neprodleně informujte svého lékaře (obvodního a hlavně také gynekologa). Pokud by neštovicemi onemocnělo vaše dítě, raději se pokud možno izolujte (nemoc se přenáší kapénkami = vzduchem, kontaktem s nezaschlou vyrážkou, případně s potřísněnými povrchy). Infekční je nakažený cca od dvou dnů před propuknutím nemoci do cca týdne od výsevu vyrážky / v podstatě dokud vyrážka nezaschne a nezačne odpadávat /. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: