Neštovice v těhotenství

V pátek 22.11. jsem se dostala do přímého kontaktu s neštovicemi (byla jsem těhotná 36tt+3). Neštovice jsem jako malá dle rodičů nikdy neměla. Nedávno jsem si však nechala dělat test na protilátky, kde mi vyšlo, že mám paměťové protilátky. Doktorka mi řekla, že jsem je mohla prodělat, aniž by si toho někdo všiml, tedy ve velmi slabé formě a že bych tedy neštovice mohla dostat znovu. Na internetu jsem se dočetla,že neštovice v 3. trimestru nejsou ideální, obzvláště 5 dní před porodem. Různí se ale názory, zda je rizikový 5 dní před porodem kontakt s nakaženou osobou nebo propuknutí neštovic u matky (při inkubační době 3 týdny by mi to vyšlo akorát těch 5 dní před porodem). Proto Vás žádám o radu, jaká je pravděpodobnost, že neštovice dostanu a zda je rizikový kontakt či propuknutí neštovic u matky 5 dní před porodem. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Martino, neštovice znovu dostat nemůžete, pokud máte paměťové protilátky, které se prokázaly krevním testem. Proto se nákazy neštovicemi obávat nemusíte.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: