Neštovice v těhotenství

Dobrý den, můj syn nyní dostal plané neštovice, v zápětí bude patrně následovat druhý syn. Jsem na začátku těhotenství. V dětství jsem neštovice měla (standardní průběh). Chtěla jsem se zeptat, zda může výskyt neštovic a kontakt s nemocnými ohrozit vývoj plodu, pokud jsem neštovice prodělala v dětství. Mohl by těhotenství ohrozit případný pásový opar?? Je pravděpodobné, že z kontaktu s nemocnými dětmi dostanu pásový opar? Děkuji, Jana

Odpověď odborníka:

Pásový opar je způsoben virem varicella - zoster, který je také původcem planých neštovic. Pokud jste neštovice v minulosti měla, nemusíte se obávat, že se miminko ohrozí - virus je původcem obou nemocí a vy máte doživotní imunitu proti oběma. Protilátky přecházejí přes placentu a chrání také vaše dítě. Z kontaktu z nemocnými dětmi byste opar nedostala. Pokud by ale vaše imunita byla nějak významně oslabena, mohlo by dojít v raritním případě k aktivaci viru varicela zoster, který žije ve vašem těle a při jeho aktivaci by se mohl objevit pásový opar. Ale je to velice málo pravděpodobné. Jezte pestrou stravu, pohybujte se na zdravém vzduchu, hodně odpočívejte a těšte se na miminko, ke znepokojení není důvod.

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: