Nesvědivá ložiska na kůži

Dobrý den, na konci prosince se mi na paži udělalo ložisko (přibližně 3x2 cm) nesvědivých nečervených nevystouplých malinkých "puchýřků", které samovolně nemizelo a začalo se velmi pomalu lehce zvětšovat až na velikost 3x6 cm - praktická lékařka mi předepsala Locoid mast a k tomu nějakou antimykotickou mast, tuto terapii jsem aplikovala zhruba dva týdny - během několika dní došlo k lehkému zlepšení (vyblednutí), po vysazení k recidivě. Šla jsem tedy zhruba po dalším měsíci na kožní (ložisko označeno jako "makulopapulozní eflorescence), "flek" se občasně během dne stával načervenalým, a těsně nad ním a poměrně daleko pod ním (nad loketní jamkou) se objevila další maličká ložiska stejného vzhledu - rovněž absolutně nesvědivá. Na kožním mi bylo sděleno, že je to možná post-vakcinační reakce (na začátku prosince jsem absolvovala očkování proti chřipce) - samovolně prý zmizí ale pro jistotu a pro urychlení jsem dostala v lékárně namíchanou mast s velmi silnými kortikoidy. Tuto mast jsem měla aplikovat každý den celý měsíc - tak jsem i činila, kortikoidy potlačili prvotní vzhled, ložiska bledla, nicméně během dne opět občasně lehce červenala a postupně a pomalu se zvětšovala. Po měsíci jsem mast vysadila jak mi bylo řečeno, ložiska vypadala klidně, zůstaly po nich bledé (v barvě kůže) nepatrné mapy... Po několika dnech opět začala červenat, nyní mažu měsíčkovou mastí bez efektu, objevilo se nové ložisko pod loketní jamkou, již nemají vzhled "malinkých puchýřků", již jsou to "jen" červené fleky - nejsou horké ani nesvědí... Ptám se Vás tedy, zda nevíte, co by to mohlo případně být a jakou terapii či vyšetření byste zvolila... Chápu, že bez vizuelního vjemu jsou mé informace kusé ale snažila jsem se to co nejvíce přiblížit. Jiné příznaky nemám, nepoužívám žádnou novou neosvědčenou kosmetiku ani jsem neprodělala dietetické změny ani infekční onemocnění, alergická jsem nikdy na nic nebyla ani jsem neměla astma. Kromě nízkoestrogenové antikoncepce (kterou beru již několik let) žádné léky neberu... Prosím Vás o jakoukoliv radu, bojím se aby se mi ložiska za několik měsíců nerozšířila po těle, či aby to nebylo něco zhoubného. Mnohokrát děkuji. S pozdravem, Alena Heldová

Odpověď odborníka:

Podle vašeho popisu by mohlo jít o atopický ekzém, i když nejste alergik a projevy nesvědí. Ale nejlepší by bylo provést histologické vyšetření z tohoto ložiska k upřesnění diagnosy. O vyloženě nebezpečné onemocnění se jistě nejedná.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: