Neuralgie trigeminu, záškuby pod okem

Dobrý den, po přípravě zubů pro fazety mne rozbolel trojklanný nerv (trápí mne s přestávkami již 8 let, jedná se o atypickou neuralgii bez zjištěných příčin, bolesti spustí vždy jakýkoliv stomatologický zákrok). Zuby jsou v pořádku, neuralgické bolesti mám již dva měsíce, a nyní již asi týden mám záškuby na postižené (pravé) straně pod okem. Jsou velmi časté, několikrát do hodiny a trvají několik minut. Chemické léky jsou nyní, i v minulosti bohužel bezúčinné, občas pomáhá akupunktura. Nasadila jsem Mg a Bkomplex, zatím bez účinku. Neurologové jsou se mnou bezradní. Prosím o Váš názor, a radu, co způsobuje tyto záškuby, je-li souvislost s trojklanným nervem, a zda-li existuje nějaká pomoc? Předem mockrát děkuji, a přeji krásné svátky.

Odpověď odborníka:

Dobrrý den, stahy mimického svalstva se mohou objevit i u podráždění trojklaného nervu, jak je tomu nejpíš ve Vašem případě (častěji bývají ale způsobeny lícním nervem) - proto lze očekávat zlepšení až po zlepšení neuralgie. Bohužel nepíšete, jaké léky jste již vyzkoušela - pokud byla veškerá konzervativní léčba neúčinná a bolesti Vás trápí často a pravidelně, připadá v úvahu některý z výkonu na gangliu trojklanného nervu - poraďte se s Vaším neurologem, zda by tato léčba byla vhodná i ve Vašem případě (tyto výkony jsou prováděny na neurochirurgických klinikách).

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: