Neurčitá dlouhotrvající bolest svalů pravého přeloktí

Dobrý den. Zhruba od vánoc mám problém se svaly horní strany pravého předloktí - jsem pravák. Na podzim loňského roku jsem hodně manuálně pracoval, težší fyzické práce+výmalba několika set m2. Okolo vánoc jsem se budil bolestí obou rukou, kdy mi jakoby zatuhly lokty a já se při pokusu o jakýkoli pohyb budil. Toto již přešlo, každopádně pravé předloktí stále lehce pobolívá, kůže nad svaly jakoby lehce pálí. Při určitých pohybech, např podání ruky se cca ve středu předloktí objevuje bodavá intenzivní bolest. Loket ani úpony mě nikdy nebolely, ortoped před měsícem vyloučil tenisový loket, RTG vyloučil problémy s loktem (upnutím šlach?). Problémy s páteří nemám a neměl jsem, i to doktor prověřoval. Doporučen několik měsíců klidový režim. Ten se snažím dodržovat, bohužel i podání ruky je bolestivé. Občas je potřeba pomoci s miminem, takže nějaká zátěž je stále. Myš jsem přesunul do levé ruky, ale i při psaní předloktí cítím. Bral jsem 5 dní dolmina 50 - bez efektu, mazal Aulin gel + jiné přírodní masti. Můj dotaz zní, o jaký problém by se vlastně mohlo jednat? Zánět - tím, že mě svého času bolely obě ruce? Rád bych léčbu nějak podpořil, protože klidový režim se mi zdá nedostatečný, navíc nejsem schopen ho bez nějaké fixace 100% dodržet. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Základem je pečlivé ortopedické vyšetření, kde je třeba zhodnotit lokální citivost v oblasti předloktí. Zde se často objevují t.zv. tendovaginitida, zvláště napínačů prstů. Palpačně se může zjistit lehká krepitace, tedy pohmatové drásoty nad svaly. Kromě tohoto jednoduchého vyšetření se doporučuje i vyšetření diagnostickým ultrazvukm na možnost i drobné trhlinky. Dokonce při přetrvávajících potížích i vyšetření magnetickou rezonancí, která může zjistit zda se jedná o postižení šlachy nebo její pochvy, odlišit. Léčba je většinouá stejná, vhodné znehybnění sádrovým nebo plastovým obvazem na 3 týdny, analgetika a nesteroidní antirevmatika. Stav se může opakovat. Po znehybnní rehabilitace a fyzikální léčba a postupné zatěžování.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest v rukou | Od: eva | 6.2.2017 00:29
Dobrý Den jíš delší čas mám problémy
s bolestmy v předloktí a po té do cele
ruky a do kolenou .tet je práva ruka v
předloktí mírně otekla kam se mám
obrátit ?deluji Eva
reagovat
re:Bolest v rukou | Od: uLékaře.cz | 7.2.2017 12:35
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím
Vás,
abyste dotaz zkopírovala a
vložila přímo do poradny na
těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: