Neurochirurgická operácia

  • Dotaz od: Drahoslava
  • Publikováno: 30.10.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či operácia platničiek v oblasti hrudnej chrbtice (páteře) je riziková operácia, keďže z hľadiska štatistiky neurochirurgovia operujú viac krčnú a driekovú chrbticu, ale hrudnú len veľmi málo. Viac ako rok mám permanentne vysunuté 2 platičky v hrudnej časti chrbtice Th10/11 a Th11/12, mám chronické bolesti, vystreľujúce do pravého podrebria, žalúdka a čriev, avšak neurochirurg sa do toho nechce pustiť, vraj na ich pracovisku hrudnú chrbticu neliečia a neoperujú. Inde majú len veľmi málo operácií tejto časti chrbtice ročne. Je tam nejaké veľké riziko? Je možné, aby sa vytlačené časti platničiek vstrebali tak, aby operácia nebola potrebná? Ďakujem za odpoveď. Drahoslava

Odpověď odborníka:

Dolní hrudní pateř, u vás oblast 11. a 12 hrudního obratle již platí v podstatě za bederní pateř. Operace je zde stejně riziková jako na jiných částech bederní pateře. Výhřezy disku pro omezenou hybnost a menší tlakovou zátěž ploténky, tedy menší váha, jsou méně časté takže nevelké výhřezy operaci nevyžadují. Pokud by tomu tak bylo, operace by se provedla. Záleží tedy na potížích, neurologickém a ortopedickém nálezu a na velikosti případného výhřezu disku na CT nebo magnetické rezonanci. Poradxí váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: