Neurocirkulacni astenie + gastrokardialni reflex

Dobrý den, prosím o vysvětlení jedné věci. Navštívil jsem nedávno kardiologii a internu kvůli častým palpitacím, přeskakování srdce a občasným tachykardiím. Vyšetřili mne: ECHO naprosto normální nález bez jakéhokoliv problému, HOLTER 24 hodin bez JEDINE extrasystoly (pocitac tam sice obcas neco zahledl ale pan doktor rekl ze je to jen sum a je to normalni sinusovy rytmus), stitna zlaza normalni, mineraly v norme tzn vse v pohode. Diagnoza? Neurocirkulacni astenie a ze si toho nemam vsimat. Muj dotaz zni: muze tato somatizace stresu (ponevadz studuji velmi tezkou vysokou skolu) vyvolavat i obcasne extrasystoly? (a je to normální?) Druhy dotaz je dulezitejsi. VELMI casto se mi stava ze kdyz si lehnu na LEVY bok a jeste si podepru hlavu a jsem u toho jeste nedej boze najedeny tak se mi srdce doslova zblazni - zacnou extrasystoly (treba 3 za sebou v kratkem case), srdce se pri dychani hodne zpomaluje a zrychluje (neco jako respiracni sinusova arytmie ale vazne treba v rozmezi od 50 do 110 tepu/minutu) a obcas se mi taky srdce stahne treba 4krat rychle za sebou, vynecha, BUM, 4rychle udery, vynecha a BUM ....po asi 7 vterinach se toto ZBLAZNENI uklidni a uz je to v poradku a muzu lezet jak chci. Pan doktor rikal ze mam nejaky gastrokardialni reflex a je to tim, ze zaludek podrazdi srdce pres nervy a to zacne silet. Je to mozne? Vysvetlil byste mi to nejak blize? Ja totiz obecne v leve ruce a na leve casti hrudniku citim porad takove zvlastni nervozni napeti a kdyz tu levou stranu nejak napnu nebo ohnu tak se mi bud srdce hodne zrychli nebo zpomali (asi si rikate ze jsem blazen ale velmi me to obtezuje a rad bych se zeptal na vas nazor jak to resit). Zajima mne jak muzu mit srdce zdrave jako pomalu nikdo a zaroven mi takto vyvadi. Pri cinnostech nebo vzprimene poloze zadne arytime nepocituji (velmi vyjimecne ano). Dekuji za vas nazor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, extrasystoly mohou být vyvolány stresem, přetížením. Při podráždění jícnu a žaludku, dojde k dráždění n. vagus, který způsobí potíže, které popisujete. Tyto případy jsou popsány, nejde o onemocnění, ale fyziologickou reakci. Bude nutné se těmto polohám vyvarovat.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: