Neurologické obtíže a bolest hlavy - podezření na vaskulitidu nebo jiné vážné onemocnění

Je mi 14 let a teoreticky bych měl kypět zdravím, což byla až do minulého roku pravda. Na začátku minulého roku jsem měl nějaké kolektivní obtíže, ale chvíli poté se to vyřešilo, byl jsem psychicky v pořádku. Najednou, koncem srpna mě jeden den začala šíleně bolet hlava, zčistajasna asi 2 minuty v zadní oblasti, poté ustala. Takhle pobolívala ještě pár dní stejnou intenzitou, poté přešla do chronického stavu, začala mne bolet každý den, každou hodinu, přešla z bodavé na spíše otupující bolest hlavy, začal jsem mít problémy s koncentrací a hlavně krátkodobou pamětí, díky tomu se začal zhoršovat prospěch ve škole - hlavně kvůli tzv. chybám z nepozornosti. Bolest hlavy šla dál, doslovně tedy, cestovala z části hlavy na další, začala v levé zadní části hlavy, pak se přesunula do prostředku zadní části, poté zase napravo dozadu, pak nahoru dozadu, pak nahoru dopředu a nyní je na spáncích a v celé zadní části hlavy. V listopadu se to již nedalo vydržet, tak jsem šel k praktickému lékaři, ten mi odebral krev (základní obraz) - vše v pořádku a poslal mne na vyšetření pozadí oka - také negativní, následně jsem putoval na neurologii, kde mi trochu šílená doktorka udělala pouze EEG, které taky bylo negativní, ta mi řekla, že mám mírnou skoliózu a vyslala na rehabilitaci, přestože nemám žádné bolesti páteře. Tam mi mobilizovali C páteř a řekli mi, že teoreticky, i když nepravděpodobně to můžu mít od páteře, že mám hypertonus trapézů a pár C blokád. Takže teď chodím na rehabilitaci, vůbec mi nijak nepomáhá (alespoň to nepociťuji), jenže do skončení procedury mi neudělají žádné jiné testy. Trochu jsem studoval a k vaskulitidě mne přivedla má teorie: mám špatně prokrvené nohy a sklony ke křečovým žílám (křeč. žíly předtím nikdy nebyly) a když jsem jednou seděl na posteli před spaním a četl knihu, měl jsem tep kolem 60 a začala mne děsně bolet hlava na spánku v oblasti cév, pomohlo, když jsem vstal a rychle se prošel... Napadlo mne tedy, je možné mít špatně prokrvený mozek díky vaskulitidě a kvůli tomu mít problémy s pozorností? Zapomněl jsem zmínit pár (možná) důležitých věcí: byl jsem diagnostikován s chondomalacií čéšky, mám bolesti kloubů, svalů (včetně silných nebo dlouhotrvajících záškubů) a celkově mne všude občas píchá jako jehlou nebo pálí nebo prostě bolí. Děkuji za radu, Lukáš

Odpověď odborníka:

Primární vaskulitida mozku je vzácné onemocnění, projevuje se i jinými projevy, než jen bolest hlavy.
Nebudou problémy s pozorností spíše dány psychícky? Zkus magnesiové tablety, třeba to pomůže. Pokud budou ovšem bolesti hlavy trvat, bude vhodné znovu jít na neurologii. Vzhledem k uváděným bolestem svalů a kloubů, je na zvážení revmatologické vyšetření, k vyloučemí možné revmatické choroby. Ty sice mohou být provázeny vaskulitidou, ale spíše vzácněji. I kvůli záškubům svalů je asi vhodné magnesium v tabletách vyzkoušet. Na všem se ovšem prvně dohodni s rodiči!

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: