Neurologické problémy

Dobrý den, již od třinácti let trpím migrénami (aura, výpadky zor. pole, brnění končetin - tváří, únava, bolest hlavy) trvá vždy jen dva dny. Nyní v sedmnácti letech se to již zlepšilo. Občas se ozvou svalové křeče v končetinách, věčně studené končetiny a motání hlavy po příchodu ze zimy do tepla. Před několika týdny jsem byla nucena navštívit neurologické oddělení v FTN pro hypestezii v LDK a její slabost, s těmito potížemi byl přítomen i průjem, absolutní ztuhlost šíje a drobné závratě (v lék. zpr. vertigo). Byla jsem odeslána na MRI mozku. (Aby se vyloučilo případné infekční onemocnění v oblasti mozku, RS, a také kvůli dřívějším kopl. migrénám.) V průběhu měsíce čekání na MRI tyto potíže již skoro vymizely, jen přechodně se ozývá hypestezie LDK a levého boku, slabost v nohách. Někdy mám i zvýšenou teplotu a průjem. Téměř denně mě trápí aura (barevné - svítivé barvy (fialová, zelená, růžová) - fleky, kterých se lekám. Nejspíše ze stresu se mi zhoršilo i dýchání (pocit, že se nemohu pořádně nadechnout.) Na výsledky MRI se čeká. Klasické odběry krve jsou v pořádku, včetně borelie. Nemohu si pomoci, ale mám strach, poněvadž v rodině máme závažné onemocnění RS - aby se nejednalo o CIS či ataky RS. Vím, že musím počkat na výsledky, ale mám několik otázek. 1. Měla by se při MRI mozku použít kontrastní látka? 2. Podle popisovaných příznaků - mohlo by se teoreticky jednat o ataku RS či CIS? 3. Pokud by na MRI nic nenašli a potíže dále přetrvávaly, měli by lékaři dělat ještě LP (lumbální punkci) či by to nebylo potřeba? Mnohokrát děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, aplikace kontrastní látky při NMR je většinou pravidelem, rozhoduje o tom lékař, který vás vyšetřuje na oddělení, kde se nukleární magnetická resonance bude dělat, tedy až na místě, a to po prostudování dokumentace a shlédnutí nativních snímků, tedy bez konstartu. Proto je NMR dělána, aby se udělala diagnosa, podle příznaků nikdy nelze říci, o čem problémy svědčí, jsou příliš všeobecné. Pokud by se nic nenašlo, pravděpodobně by se lékaři k lumbální punkci přiklonili, ale je brzy cokoli předjímat. Doporučuji dobrý web www.aktivnizivot.cz , i když se RS nepotvrdí, přála bych vám to. RS totiž není dědičná....Hezké dny

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: