Neurologicke vzšetřeni

dobrý den chtěla bych vědět co je hyperlipidemie na th,pak mr.protruse ploten th11/12, a l4/5.dorsalní a oboustraná foraminalní protruse plotny l5/s1, bez tlaku na durální vak či kořeny v kanale, ale se zužením obou foraminasi o 1/4 prusvitu st.p.hemilaminectomii l5 1.dx. s přetažením duralního vaku dorsaně a do prava pooperačnimy adhezemi,do kterých je vzat i kořen s1 I.dx zavěr polytopní,t.č.domin.lsp.s.iritací. l 5 1.dx.,st.p.hemilaminectomii l5 1.dx moc děkuji

Odpověď odborníka:

První slovní vyjádření diagnózy asi bude popletené nebo překroucené. hyperlipidémi na Th- zřejmě Th- hrudní páteři je nesmysl. asi tam byla formulace trochu jinak, či někde jeden nebo více překlepů Výsledku však nelze rozumět.Dále zřejmě vyšetření magneticklou resonancí prokazuje protruzi- výhřez meziobratlových plotének v oblasti hrudních 11-12 obratkle a bederních 4. a 5. obratle, bez tlaku či útlaku na prostor v oblasti míchy nebo nnervy z míchy vycházející. Zúžení obou otvorů v obratlech o1/4 nelze jinak popsat než takto, není jasné, kolik konkrétního prostoru zbýcvá - v mm. Ale výše uvdený popis zní tak, že by nemělo být toto zúžení významné. Stav po operaci v oblasti 5.beder.obratle vpravo se změnamí charakteru posunu a charakteru pooperačních zkrácenín vazivových obalů, v kterých je přítomen i nerv, který vychází z prostoru mezi posledím beder .obratlem a kostí křížovou. Závěrvíceetážový páteřní bolestivý syndroms drážděním nervu vycházejícího z oblasti meziobratlového prostoru -bederní 5. obratkle, stav po operaci v této oblasti. Z popisu není zřejmé, nakolik je stav ovlivnitelný funkční léčbou, přesto působí jako docela stabilní, byť bolestivý, ale právě aktivní lékařskou fyzioterapiií ovlivnitelný. Běžnou rehabilitační léčbou již ale ne. Nález v oblasti bederní páteře je na hranici možností léčby aktivní a zvažováním dalšího operačního zásahu, který se v této chvíli zdá jako nikoliv nezbytný.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: