Neurologie

  • Dotaz od: Vránová Eva
  • Publikováno: 10.10.2016
  • uLékaře.cz

Je mi 33 let, mám 7mi-letou dceru. Před 14 lety jsem měla EPI záchvat, v nemocnici mi zjistili, že se to stalo ze světel od stroboskopu 22HZ. Léky jsem potom brala 5 let, po dohodě s lékařem jsem léky vysadila – na vlastní žádost. Nález tam byl, ale záchvat jsem doposud neměla. Před 2mi-lety jsem opět začala brát léky – LEVETIRACETAM ACTAVIS 250mg 1-1, z důvodu tiků v obličeji. Chtěli by jsme s přítelem ještě jedno dítě, ale máme strach z léků které beru, aby neměli vliv na zdraví dítěte.

Odpověď odborníka:

Evo, .....píšete nález tam byl....ale kde?? Na EEG či nějakém zobrazovacím vyšetření? To je poměrně důležitá informace, aby vůbec mohla být posouzena účelnost a nutnost farmakoterapie. Obecně lze říct, že levetiracetam nemá být používán u těhotných žen a u žen ve fertilním věku, pokud to není klinicky nutné. Nicméně ve studii (u více jak 1000 těhotných žen užívající levetiracetam) nebylo zjištěno podstatně vyšší riziko vrozených vad. Určité teratogenní riziko však vyloučeno být nemůže. Tedy závěrem- pokud chcete otěhotnět, navštivte svého neurologa, ať zhodnotí, zda je pro vás užívání tohoto léku nezbytné i po celou dobu těhotenství. Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: