Neuropatie

Dobrý den paní doktorko, neurolog mi stanovil na základě výrazných příznaků diagnozu neuropatie (užívám 2 x denně Gordius 300 mg).Výsledky vyšetření EMG však byly negativní. Znamená to, že neuropatii vylučuje? (první potíže se objevily v roce 2002 - silné pálení až štípání nohou, silná horkost v hlavě a bolestivé svírání v temeni hlavy až do závratí, znecitlivění pravé nohy, mírné brnění obličeje a rtů, střídavé silné a rychlé návaly horka a chladu po těle, v břiše - vyšetřena v ÚVN, vyloučena borelioza, encefalitida i RS, pouze nález na krční páteři:zúžení míšního kanálu na 8 mm.Asi 14 dní před propuknutím těchto potíží jsem vysadila Premellu 5 (lékař mi ji omylem napsal místo 2,5) - necítila jsem se po ní dobře, pocit naběhlých prsou, nohou atd. Začala jsem po návratu z nemocnice užívat přírodní Menofin. Problémy se zmírňovaly a asi po 1 roce téměř ustoupily. Až do list.2008 jsem bylě prakticky bez obtíží. V 2008 3 infuze Dexona (na krční páteř.) Tři hodiny po první infuzi silné pálení těla, dále silný proud po těle, pocit jako by mne někdo šlehal el. drátem. brnění, píchání, svírání aj.). Lékaři mi dali pouze něco na uklidnění, proto jsem je přestala navštěvovat. Až zač. r. 2010 závratě, tlak 200, zároveň s léčlbou hypertenze jsem byla odeslána na neurologii.) Výhledově neurolog doporučil navštívit psychiatra. Zároveň jsem byla vyšetřena naším předním odborníkem na klimakterium se závěrem, že se jedná o silné klimakterium rezistentní na hormonální léčbu. Předepsal mi mj i psychofarmakum Efectin. Lékařka v ambulanci bolesti, kam mne poslal můj internista, uvedla ve zprávě dg:somatoformní vegetativní dysfunkce a závěr: obtíže spíše klimakterického charakteru. Doporučila zvýšit dávky Gordia + Venlafaxin a současné vyšetření psychologa. Psychiatrička, u které jsem byla poprvé v lednu tohoto roku, je přesvědčena, že moje obtíže jsou výhradně psychického rázu. Akutní až záchvatové obtíže (včetně kolísavého vysokého tlaku) včetně silné horkosti v v hlavě a zhrudnutí se od března 2010 zmírnily. Přetrvává však stále brnění končetin, obličeje, cukání v končetinách, obličeji, pálení, štípání, svírání končetin, pocit horka v břiše atd. Někdy slabost a silné návaly potu. Spánek dobrý. Abych byla upřímná, nevím vlastně co mi je. Dovolila jsem si proto obrátit se na Vás a požádat Vás o Váš názor. Děkuji S pozdravem VP

Odpověď odborníka:

Dobrý den, EMG diagnosu neuropatie nepotvrdilo. To znamená, že nejsou prokazatelné známky postižení periferních nervů. Byly -li vyloučeny všechny možné další příčiny, jistě mohou potíže být psychického rázu. Na zvážení je ale i Vámi uváděné zúžení páteřního kanálu. Přechodné užívání Vámi uváděné medikace dlouhodobý problém tohoto rázu neudělá. Nepíšete, jaký je efekt ordinované medikace ( Gordius), Vámi uváděná dávka může ale být nízká, a tedy neúčinná. Na brnivé symptomy se někdy osvědčují i tablety magnezia. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: