Neuroviry

Dobrý den, po 5měsících se lékaři dopracovali k tomu, že za mou stálou bolest hlavy může "zbytkový infekt" po zánětu dutin při chřipce v letošním dubnu. Absolvovala jsem všechna vyšetření - ORL, oční, neurologie - CT i MR. Vše s normálními nálezy. Bolest je stálá (celodenní), - pocit sevření, horkosti, tupého tlaku. Žádné závratě, mžitky, zvracení, omdlévání, žádné bolesti kloubů či svalů, bez reakce na světlo, hluk apod. Je mně také jasné, že od CNS to být nemůže (negativní vyštř. + za 5 měsíců by se musely objevit nějaké další příznaky). Bolest se výrazně zhorší po fyzické námaze "natřepání" hlavy - poskakování při sportu, mytí oken, vysávání apod. Po takové činnosti mívám dva tři dny i zvýšenou teplotu, pak se to uklidní do snesitelné trvající bolesti. Dá se tak přežívat, ale ne žít. Protože při tom zánětu dutin nebyla provedena punkce, myslí si neurolog, že je možné, že se zbytky infekce "nasákly" do porézních kostí a tam tlačí. Chce mě poslat ještě na vyšetření na neuroviry a pokud to opět bude negativní, tak nasadit silná ATB, která pronikají ke kostem, ale takových je prý málo. A teď konečně k mému dotazu. Prosím, pokuste se vžít do mé situace - lékaři se na mě dívají jako na hypochondra - protože všechna dosavadní vyšetření byla negativní, a mám absolvovat další - a to dost nepříjemné (pravděpodobně se stejným výsledkem). Je nutná k vyšetření na neuroviry lumbální punkce nebo stačí odběr krve? A pokud tam nic nenajdou, jaká ATB, která se dostanou ke kosti, by pro mě byla po takové dlouhé době nejlepší? Víte, pan doktor dlouho hledal ve velké knize, pak na internetu, ale mám pocit, že se ničeho moc nedopátral (viz "moc jich není") a proto zvolil tu lumbálku jako z nouze ctnost. Jen bych chtěla znát názor ještě nějakého jiného odborníka, abych zbytečně na tu lumbálku nemusela, pokud by existovala možnost zkusit nějakou léčbu (třeba právě ty ATB). Děkuji opravdu moc za čas, který jste věnoval (a) přečtení mého obsáhlého dotazu a prosím o odpověď a váš názor. Laďka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k trvajícím obtížím a občasným teplotám se domnívám, že lumbální punkce je na místě, definitivně vyloučí event. zánět v mozkomíšním moku. To se jinak vyšetřit nedá. Ale z popisu charakteru Vašich bolestí hlavy by se asi spíše mohlo jednat o problémy s dutinami. což by asi měl řešit spíše ORL lékař. Nasazovat ATB na slepo, tedy pokud nebyl prokázán zdroj infekce a vykultivován její původce mi rozumné nepříjde. Případná infekce v kostech by měla být prokázána - např. vyš. scintigrafie kostí nebo značkovanými leukocyty. a teprve na základě průkazu původce infekce by měla být případně nasazena ATB dle citlivosti. Taky je důležité, jakou máte hladinu CRP - u bakteriálního zánětu bývá zvěšená a jaký je počet bílých krvinek. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

Poradna uLékaře.cz

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: