Neuroza dychani

Dobry den, od mala trpim na zaludecni neurozu ,pocit spatneho dychani . S vekem jsem se naucil s nemoci zit ,pracovat mit rodinu a deti . Na uvolneni jsem si dal obcas marihuanu ,coz mi pomahako od stresu . Jednou jsem vsak po poziti thc dostal pocit ze nemuzu dychat a svalovy tres ,od te doby nekourim ze dne na den. Bohuzel ma psychuk ase zhorsila ,opet mam potize s dychanim (myslim na to a vnimam ho ) a nejsem uz v pohode jako drive ,marne se snazim dostat zpet.. Od psychiatra jsem dostal Venlafaxin mktery jsem po 6 mesicich vysadil protoze tlumil sex.funkce ,nyni jsem dostal Sulpirol . Nijak zvlast mi nepomaha .. Nejlepe na me pusobi Rivotril 0,5 mg vecer kdyz nemohu usnout. Nechci byt zavisli na lecich ,ale nechci se trapit . Mam rodinu ,3 deti dobrou praci ale neprozivam stesti ,jelikoz jsem napjaty ,spatne se mi dycha . Marne hledam cestu zpet kdy mi bylo fajn ..Moc dekuji Libor

Odpověď odborníka:

Dobrý den Libore, děkuji za Váš dotaz. opravdu psychofarmaka mohou zhoršovat sexuální funkce a tento jejich nežádoucí účinek může vést ke změně léků. Důležité je, abyste se o tom poradil s Vaším ambulantním psychiatrem. S tím potom můžete vyzkouošet léky z jiné skupiny, abyste se po nich cítil dobře. Rivotril je fajn lék, aby se po něm člověk zklidnil a mohl usnout. Bohužel,a jak sám píšete, může na něm vzniknout závislost. Ta ale hrozí u lidí, kteří navyšují dávky nebo zkracují interval mezi jednotlivými dávkami po dlouhou dobu užívání. Jsem ráda, že už nejste uživatelem THC. Tato látka je častou příčinou nebo spouštěčem duševních poruch, i když se jí říká měkká droga! Vaše potíže souvisí s neurotickým onemocněním a domnívám se, že i s prvky deprese, proto se Vám nic nechce dělat a neprožíváte radost. Zkuste se domluvit s psychiatrem, abyste zkusil jiný druh léků, nechci do toho povídat, ale mám dobré zkušenosti s využitím antidepresiv, která mohou ovlivnit jak projevy úzkostí, tak depresivní projevy. Domnívám se, že byste měl zkusit se obrátit na psychologa, který Vám může pomoci s řešením Vašich psychických problémů. Také se můžete podívat na net, na autogenní trénink nebo svalovou relaxaci, to by mohlo pomoci. Děkuji za Vaši důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: