Neúspěšná léčba

Dobrý den, podle CT bedrní páteře L4/L5 mám plošnou mediální až pravostrannou foraminální hernii 4mm s těsným vztahem v přední stěně durálního vaku,vpravo foraminálně v těsném kontaktu s kořenem vpravo L5/S1. Bolest střílí do pravé kyčle a celé nohy. při dlouhém stání nebo chození mám pocit těžké nohy a v oblasti kyčle mám pálivou bolest. Tři měsíce jsem chodila na rehabilitace,po neúspěšné léčbě jsem absolvovala lázně. Bez efektu. Spíše zhoršení,někdy nemůžu narovnat nohu. V lázních mi zjistili zkrácení pravé nohy o 1cm. Byla jsem odeslána na ortopedii,RTG kyčle i kolene je negativní,koupila jsem si podpatěnku,nosím ji týden a už mně bolí i levá strana beder. Lékař doporučuje návštěvu neurochirurga. Jaké možnosti mi neurochirurg může nabídnout. Je nutná operace když rehabilitace a lázně nezabraly? Děkuji vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lenko Bolesti páteře i vyřazování potíží může mít řadu příčin. U této oblasti není ale ani vždy přímé rovnítko mezi nálezem na zobrazovacích vyšetřeních a zdrojem potíží. Tzv organické změny . např výhřez meziobratlové ploténky,se často kombinují s dalšími funkčními- kloubní blokády v okolí, svalové spasmy kolem páteře, které nejsou na RTG, CT, MR vidět a mohou být v určité etapě onemocnění již hlavním zdrojem potíží. Asymetrie délky dolních končetin může být často podkladem pro vznik celého řetězce funkčních poruch na páteři od krční po bederní úsek a pánev.korekce např podpatěnkou může být dobrý základ pro úpravu, ale většinou nelze hned vyrovat celý rozdíl, to může způsobit třeba i jen přesun potíží. Proto před úvahou o operačním zákroku je potřeba mít všechny tyto náležitosti zhodnocené. Detailní klinické vyšetření páteře, pohybového aparátu a neurologický nález stran dráždění a poškození nervového kořene vycházejícího v daném úseku páteře. Konzervativní, neoperační postup u onemocnění plotének má vždy přednost. Záleží ale také na vývoji a odezvě na dosavadní léčbu. Výhřez se může za určitých okolností i postupně tzv.vstřebat, ale vyžádá si svůj čas a operace je prováděna pro stav poškozování nervového kořene. Ne proto, aby jž záda nikdy nebolela, to nelze s plánováním operace slíbit. Neurochirurg již pochopitelně jen nabízí operaci a volí, taktiku a druh operačního řešení. Vše zmíněné ostatní musí být rozhodnuté a vyřešené předtím ošetřujícím lékařem hlavně neurologem, který jako nezvodnění metodu indikuje operaci. Pokud se stav konzervativní léčbou ale nelepší, jsou známky nelepšení ev dalšího poškozování nervového kořene je již úvaha i operaci – odstranění vyhřezlé tkáně ploténky mikrochirurgickou technikou- vhodné. Je pochopitelně důležité přesné zobrazovací vyšetření. Běžné CT bez ev podání kontrastní látky do páteřního kanálu mi z praxe nepřipadá dostatečné k indikaci k operaci. Provádíme buď takto modifikované CT nebo magnetickou rezonanci. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: