Neuspesna lecba hypotyreozy?

Dobry den pani doktorko Mackova. Predne Vas srdecne zdravim. Rada bych se zeptala na vysledky meho vysetreni. 4 roky se lecim s hypotyreoozou SZ, odhalena byla pravdepodobne pozde. Rozvinuly se u me panicke ataky uzkosti, kt jsem lecila 3 roky antidepresivy (lekarka spojovala tyto ataky s nemocnou SZ) a byl mi nasazen euthyrox 50 mq. Behem nasledujiciho roku u me doslo k zaniklemu tehotenstvi (tez pry diky hypo SZ) a pani lekarka na endokrinologii mi davky neustale zvysovala. Dnes je tomu 4 roky, co se lecim se SZ. Podstoupila jsem pred dvema mesici hysterektomii a ponechanim ovarii. Presto, ze se citim po teto operaci vyborne a prestala jsem uzivat antidepresiva i dalsi leky, me soucasne vysetreni SZ odhalilo jeji opetovne zhorseni. Pribrala jsem v prubehu 2 tydnu 5 kg a pani endokrinolozka mi zvysila denni davky na 150 mq. Vzhledem k tomu, ze mi je po teto davce fyzicky nevolno rada bych se zeptala zda jsou jine alternativy lecby. Dalsi ma otazka je jak jemozne, ze se lecba nelepsi, ale naopak. Nedokazu si vysvetlit proc tomu tak je. Jsem vegetarian, pravidelne cvicim, nekourim 4 roky, nepiji nekolik let, vyhybam se cukru a jinak si hodnoty pravidelne hlidam (cholesterol, tuky, cukry apod.) Opravdui se snazim a presto se ma SZ chova, nez bych si prala. Na utz jsem byla naposledy pred dvema lety, od te doby me ma lekraka jen davky zvysuje na zaklade opakovaneho laboratornihoi vystreni krve. Mnohokrate dekuji za Vas cas a odpoved, s pozdravem L.O.

Odpověď odborníka:

Milá Lucie, chorobný proces, který poškozuje Vaši štítnou žlázu (často to bývá chronický zánět), vede postupně k tomu, že žláza přestane pracovat, a hormony pak musíme dodávat v tabletkách. Pokud žláza už nepracuje vůbec, anebo je odstraněna operací, potřebná dávka hormonů se ustálí. Ženy většinou potřebují dodávat v tabletách denně 100-125 ug levotyroxinu (lék Letrox nebo Euthyrox), ale v některých případech je tělo jakoby více "odolné" a potřebná denní dávka může být i 250ug. Nejedná se o nic děsivého nebo ohrožujícího. I u Vás by časem mělo dojít k situaci, že potřeba hormonů přestane stoupat a bude dosaženo správné hladiny hormonů v krvi, abyste byla jako zdravý člověk. Pokud lék špatně snášíte, zpravidla je to jenom dočasně, než si tělo zvykne na vyšší dávku - v případě trvání potíží kontaktujte endokrinoložku, rozhodně lék nevysazujte, způsobila byste si velké problémy. Velice důležité je, abyste lék brala dle rozpisu, důsledně nalačno aspoň 30 minut před jídlem a v případě, že berete ještě jiné léky nebo potravinové doplňky, berte je pokud možno s odstupem aspoň 2 hodin anebo konzultujte s lékařkou, jestli se navzájem neruší. Pokud by potřeba hormonů nadále neúměrně stoupala, bylo by ještě vhodné provést krevní testy k vyloučení celiakie - ta by mohla zhoršovat vstřebávání léku ve střevech. A proč máte potíže právě Vy, i když žijete zdravě? To je bohužel věc záhadná, můžete jí říkat smůla nebo osud, prostě to tak je, že někdy onemocní i člověk se zdravým živ. stylem. Když to shrnu, netrapte se zbytečně svou štítnou žlázou, jen důsledně dbejte doporučení endokrinoložky a uvidíte, že se časem vše usadí.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Články: Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Zánět vedlejších nosních...
Čím nahradit chybějící zub?
Články: Čím nahradit chybějící zub?
Mezera po zubu narušuje...
Biopsie kostní dřeně
Články: Biopsie kostní dřeně
Biopsie kostní dřeně je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: