Neuspesne ivf- jake typy testu dale provadet

Dobrý den,bydlim v Holandsku a absolvovala jsem tu jiz 6 IUI,1x IVF + 2 KET a zatím bez úspěchu. Diagnóza která mi byla řečena je neodúvodněná neplodnost.Manžel ma horší spermiogram, ale prý pořád jakž takž v normě.Je mu 45, mě je 38 a navíc i když jsem zhubla 12kg pořád jsem obézní.Vím, že to hraje velkou roli, ale také vím, že to nemusí být důvod mé neplodnosti. Moc bych Vás chtěla poprosit, jestli byste mi mohla poradit, jaké testy jdou provést, aby se rozpoznala příčina neúspěchu. Tady v NL neexistují žádné soukromé kliniky a možná i proto se tu neprovádí moc testů s odůvodněním, že prý stejně jediná cesta k otěhotnění je různá forma IVF nebo ICSI atd...takže testovat hodně podrobně vlastně nemá až takovou cenu. Před dvěma lety mi přesto udělali celkové vyšetření krve, které bylo naprosto v pořádku, pak 3 měsíce sledovali můj cyklus okolo ovulace a po ní ultrazvukem (mám ovulaci okolo 18dne cyklu a pravidelnou menstruaci okolo 29dne) a také jsem prošla postkoitální test, a průchodnost vejcovodu v pořádku. Můžete mi prosím doporučit nějaké další testy na zjištění příčiny neúspěchu uchycení embryií (nějaká genetika nebo snad laparoskopie)? Ještě musím zmínit, že tu není možnost si připlatit např. prodlouženou kultivaci embryíí, protože prý věří, že zmražují emrya v nejlepší kvalitě jaké mohou. To byla jejich odpověď.Myslíte si, že prodloužená kultivace hraje velkou roli?A poslední dotaz.14dní po KET si mám vždycky udělat těhot.test a když je negativní,můžu přestat hned brát Utrogestan a Progynova tablety.Myslíte si, že opravdu jeden test je takhle spolehlivý? Není možné, že jsem už byla těhotná, test to neprokázal a díky tomu, že jsem přestala s medikací jsem i potratila?Děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, problémem je , že plodnost po 35.roce velmi klesá. Průchodnost vejcovodů lze zjistit laparoskopicky. Odběr AMH by byl vhodný, jakou máte rezervu na vaječníky. Více testů lze pouze ve zdrav.zařízení, postkoitální test apod., ale to musíte řešit v místě. Gestageny se u nás v případě gravidity doporučuji do cca 12.tý. Dobré výsledky na početí má u nás Inositol, je dražší, dostupný v lékárnách.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: