Neustálá bolest v krku

Zdravím Vás, předem se omlouvám za tento dotaz, pokud už tu byl někde zodpovězen, ale opravdu nevím, co se svým krkem mám, takže jsem nevěděl podle čeho hledat. Minulý rok před letníma prázdninama jsme se daly dohromady s mojí přítelkyní. Do té doby jsem neměl žádné vážné problémy, občas jen nějaká chřipka, rýma a podobně. Během léta jsem prodělal 3 angíny (vystřídal jsem dva typy antibiotik). Praktický lékař mi řekl, že se to v létě stává. Na ORL mi výtěry vyšly v pořádku, prý jsem měl jen trošku zarudlý krk. Opravdu, ale opravdu jsem sotva polykal. Nikdy mě s krkem nic tak zlého nepotkalo. Tehdejší podezření na mononukleozu vyšlo negativní. Skončilo léto, blížil se podzim, dostal jsem "chřipku". Říkal jsem si, že to je normální na podzim, kdy se hodně střídá počasí. Po této chřipce, přišla další. O Vánočních prázdninách další. Začlo to být podezřelé, že jsem tak často nemocný, zničeho nic. Poprosil jsem přítelkyni o kontrolu, všechny výsledky ji vyšly v pořádku. Nenadělal jsem nic. Začátkem tohoto roku leden/únor jsem byl zase nemocný. Navštívil jsem lékaře, dostal jsem nějaká silná tří denní antibiotika. Dva týdny nato, jsem byl nemocný zas. Už jsem to ani neřešil a neměl chuť chodit pořád k lékaři. Do dneška chodím s bolavým krkem. Často mám také rýmu a jsem unavený. Všiml jsem si, že vždy, když strávím odpoledne, nebo třeba víkend se svoji přítelkyní, den na to se můj krk výrazně zhorší. Hrozná bolest, těžko se mi polyká. Po pár dnech to trochu přejde, a celé se to opakuje. Beru vitamíny, cumlací pastilky, čaje s citronem, medem a podobně. Antibiotika většinou vždy zabrala (kromě těch angín v létě), ale copak můžu pořád žít na antibiotíkách? Jsem sportovec, trénujeme několikrát týdně, a tohle mě hrozně omezuje ve výkonu. Ani několika týděnní pauza nepomohla. Dnes jsem strávil odpoledne se svoji drahou polovičkou a teď večer už mě ten krk opravud vytočil. Začal jsem hledat na internetu. Co mě zaujalo je chlamydie, ale copak by to nešlo poznat z testů moči, krve, či výtěru? Taktéž u mé partnerky. Akorád, že chlamydie je pohlavní nemoc (co jsem se dočetl) a projevuje se prý hlavně na pohlavních orgánech, a takovéto problémy nemám. Jedině má partnerka, která už půl roku chodí na gynekologii s nějakými výtoky a bere na to nějaké čípky a výplachy. Netuším, jestli to má spojitost. Trápí mě to, za měsíc maturuji a s tím krkem je to děsné. Našel jsem tedy Vaši internetovou poradnu a prosím Vás o nějakou radu. Předem děkuji mnohokrát Srdečně zdraví Jaroslav Dvořák

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Nebudu Vás samozřejmě "utěšovat"tím,že Vaše obtíže jsou velmi časté,snad také více nepříjemné,než ohrožující.Bohužel,řešení se příliš nehodí pro tuto formu komunikace-je třeba vycházet ze zcela konkrétního stavu a plného hodnocení historie Vaší nemoci.Vím,že je to otravné,ale u stavů,jaký proděláváte,je velmi často třeba se obrnit trpělivostí.A druhá zásada-neléčíme labor.nálezy,testy,hladiny protilátek,ale pacienta.Laboratorní nálezy se provádějí "jen"tam,kde výsledky ovlivní naše další počínání/tedy nelze naslepo pacienta rozeslat a z nasbíraného materiálu následně lepit diagnosu/.Člověk se pak velmi snadno dočká různých falešně positivní či negativních nálezů.Vzhledem k možnosti,že se Váš organismus potýká s nějakou formou snížení obranyschopnosti,bych volila vyšetření u klinického imunologa/samozřejmě po konsultaci s Vaším ošetřujícím praktikem/

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: