Neustále kolísající hodnoty tsh mezi 3 až 7

Dobrý den, mám dotaz ohledně neustále "skákajícím" hodnotám TSH. Jednou mám hodnotu 3, podruhé 7, pak mi klesne na 3,5, pak zase zvedne na 6, pak zase klesne atd. Byla jsem i na odběru protilátek proti štítné žláze antiTPO a antiTG a ty vyšly negativní. Chodím pravidelně k endokrinologovi a ten mě jen sleduje, léky zatím neberu žádné. Chtěla bych se zeptat, co může být příčínou toho, že mi ty hodnoty neustále kolísají mezi normální a zvýšenou hodnotou. A je postup lékaře správný, že mě jen sleduje? Neměla bych už přece jen užívat léky? Předem Vám mockrát děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku bych léčbu doporučovala - dlouhodobě zvýšené TSH by časem mohlo vést k strukturální přestavbě štítné žlázy a k jejímu zvětšování. Navíc, pokud byste plánovala těhotenství, v prvním trimestru, kdy ještě žena o graviditě ani neví, jsou hormony štítné žlázy velmi důležité pro vývoj plodu. Tam doporučujeme hodnoty TSH ideálně mezi 1-2. Co se týče kolísání hladin TSH, na funkci štítné žlázy má vliv stres, celkový zdravotní stav a pod., tudíž kolísání hormonální hladin je poměrně běžné. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
zvýšené TSH | Od: Alena Nováčková | 26.5.2015 08:44
Dobrý den,mám zvýšené TSH 4,6.fT4 mám v normě.Hlásím se k policii,tak se chci zeptat,jestli si myslíte,že to bude problém.Děkuji.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Diosmin: přírodní látka v boji proti křečovým žilám
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: