Neustálé nucení na močení u dítěte (3,5roku)

Dobrý den, mého synka (3,5roku) už 6 měsíců trápí časté močení (každých 10min, v noci vydržel bez močení) a poslední týdny neustálé nucení na močení. Začalo to ze dne na den a vlastně se to neustále zhoršuje. Vyšetření moči měl vždy v pořádku, nefrolog po ultrazvuku stanovil, že jde asi o dráždivý močový měchýř nasadil Ditropan půl ráno a půl večer, ten celkem zabral a po dvou měsících užívání jsme byli na normálním stavu. Pak jsme jej měli postupně vysadit, jenže po vysazení byly za týden potíže zpět, běhal každých 15min, opětovné nasazení absolutně bez efektu. Vyšetření moči ukázalo hraniční hodnotu Proteus mirabilis. Kvůli klinickým potížím dostal antibiotika Augmentin, jenže ten pomohl jen velmi málo a spíš jen na začátku. Začal běhat i v noci, přes den chodí po 10 i 5min., jde třeba i 5x ihned za sebou, nebo stačí, že sleze ze záchodu a sedá si znovu se slovy, ještě jsem nevyčural všechno. Neustále zkouší tlačit, zatíná celé bříško, ale vymáčkne sotva pár kapek. Večer pláče že chce plenku, protože se bojí, že se počurá. Plenku dostane, a jen vidím a slyším, že pořád tlačí. Několikrát se nám počural v autě, když usínal. Zlobí se, že si nemůže hrát, protože musí zase jít čurat. Občas (některý den) je to trošku lepší, vzácně vydrží i 30min, pak čurá proudem, sice slabším ale je to oblouček. Jindy je to na zbláznění, dnes si vyptal i plenku navečer, protože 3xšel hned za sebou a nemohl pokračovat ve hře. Urolog prohmatal bříško a myslí si, že má podrážděný močový měchýř. Dostal jiné prášky (Mictonetten) ale nezdá se, že by byla sebemenší změna k lepšímu. Stále často tlačí celým bříškem, až z toho má stolici několikrát za den. V moči nikdy nic nenašli, vypije cca 1,1litru za den, podobné množství vyčurá. Bez plenek je od 1,5roku přes den, přes noc pak od 3 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chlapeček musí podstoupit komplexní vyšetření na dětské urologii. Pokud však má potíže pouze přes den a v noci vydrží nemočit, tak půjde o psychicky podmíněné časté močení a nejde tedy o tělesnou příčinu - v tomto případě je vhodná psycholéčba a nácvik močení

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: