Neustále trvající nepříjemný pocit

Dobrý den, můj problém začal v únoru - velké pálení a svědění v genitáliích.Lékařka na základě vyšetření zjistila množství bakterií v pochvě a malé PH.Brala jsem Macmiror, následně ciccatridinu a vagilact. Nepříjemný pocit přetrvával, ne tak silný, a ačkoliv lékařka moc nechtěla, udělala před měsícem znova stěr a opět bakterie, skoro žádné PH. Opět ten samý postup léčby. Teď čekám na výsleděk kontrolního stěru, který jsem si vyžádala. Dle lékařky zbytečně, ale nepříjemné pálení a svrbění sice polevilo, ale není to pořád ono. Někdy je to nepříjemné jen když jdu na malou, někdy mám nepříjemný pocit celý den. Prý víc už se dělat nedá, pokud tam bakterie nebudou, tak bohužel. Je to opravdu tak? Léčím se od února a dokonce jsem kvůli tomu musela začít brát každodenně pilulky na dráždivý močový měchýř, neboť se mi chtělo každých deset minut na záchod, ačkoliv nebylo potřeba. Dle uroložky to souvisí s tímto problémem, dle gynekoložky to nesouvisí, považuje to za pouhý diskomfort, který už se nedá odstranit, jen občas brát vagilact, třeba to přejde. Víte, moc se mi to nezdá, je mi 33 let, mám dvě děti a na záněty jsem zrovna netrpěla. Představa, že toto mám do konce života je děsná. A zároveň zavedení tamponu je nepříjemné. Mám změnit lékařku? Nebo co bych si mohla koupit sama. Už tak to stálo peněž a výsledek nevalný. Děkuji za odpověd. Nováková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mariko, vyčkejte na výsledky provedeného stěru, léčbu při předchozím neúspěchu není vhodné nastavovat naslepo, ale cíleně podle citlivosti bakterií. Co se týká nepříjemných pocitů při močení, bude důležité, abyste se vyvarovala prochladnutí a také určitě razantně zvyšte příjem tekutin. Měla byste denně vypít až 3 litry. Tampony nyní nezavádějte, pokud to není příjemné. Vynechte těsné oblečení a syntetické spodní prádlo, rozhodně nenoste tanga. Popřemýšlejte, zda jste např. nezměnila prací prostředek, mýdlo (riziko dráždění, alergie). Preventivně lze zavádět vaginálně laktobacily, můžete zkusit také roztoky určené k výplachům pochvy, jsou volně dostupné v lékárně. Je možné používat i ochranné krycí krémy či pasty k ochraně pokožky před dráždivým působením potu, moči. Pokud všechny uvedené postupy selžou, nebude prokázána zánětlivá příčina, bude třeba dalších vyšetření. Je mnoho, i celkových, onemocnění, které se mohou projevovat svěděním genitálu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: