Neustálé zahlenění dýchacích cest

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jak postupovat v případě níže uvedených obtížích. Vše začalo koncem ledna dýchacími obtížemi a suchým kašlem. Po cca 14ti dnech se přidalo vykašlávání hlenů se stejnou intenzitou po celý den, neustále ucpaný nos a hleny na patře. Po měsíci jsem navštívil PL, který mě odeslal na alergologii (údajně zhoršené astma), kde po provedení spirometrie se došlo k závěru, že se o astmatické problémy nejedná. Proto jsem byl odeslán na RTG plic, kde taktéž nebylo nic zjištěno. Alergologem mi byla předepsána antibiotika (Klacid) a léky Combair a Zenaro. Během užívání Combairu došlo ke zlepšení dýchání, zahlenění zůstalo na stejné úrovni. Po cca 14ti dnech mi byl předepsán lék Erdomed na odkašlávání, bohužel bez viditelného výsledku. Opět po třech měsících přišla kontrola, kdy došlo ke zhoršení dýchacích problémů (v důsledku dobrání léku Combair /příznaky po dobrání Combairu - tíseň na hrudi, zhoršené odkašlávání/) a byl mi předepsán lék Monteral a opět Combair. Po třech týdnech cítím zlepšení dýchání (opět v důsledku užívání Combairu), zahlenění pořád na stejné úrovni. Další příznaky nejsou, žádná teplota ani nic podobného. Pouze bolest na hrudi po stlačení hrudní kosti, ztuhlost v oblasti bederní páteře po probuzení (nevím, zda je to podstatné, ale přesto to radši uvádím) a v posledních 3 měsících jsem si všiml výstupku na hrudní kosti (před RTG jsem toto nezaznamenal). Po dotazu na alergologa, zda nemůže být příčinou oslabení imunity jsem byl odbyt s tím, že krevní testy toto neprokázaly (byly dělány před cca 3 lety). Má otázka tedy zní, jaká je možná příčina a jak mám dále postupovat. Děkuji mnohokrát za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě pokračuje v zavedené léčbě Combairem + anitleukotrieny /Montelar/, každý z těcht léků tlumí jiným způsobem alergický zánět, který může být příčinou zahlenění. Doporučila bych ještě přidat antihistaminikum i v případě, že Vám v kožních testech nebyla prokázána senzibilizace na konkrétní alergen. Léky užívjete dlouhodbě bez vysazování, i v době kdy nebudete mít dechové obtíže. Přidala bych i nosní sprej, ev. doplnila ORL vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: