Neustálé závratě

Dobrý den, už delší dobu mě trápí neustálé závratě a pocit na omdlení. Začalo to všechno jednoho srpnového horkého dne, udělalo se mi zle po rodinné oslavě (byl jsem dehydrovaný, měl jsem vyššítlak a puls- byl jsem hospitalizován- odběry, EKG, vše v pořádku, dva dny jsem si poležel na oddělení), od té doby se necítím úplně zdráv. Nejméně dvakrát jsem byl na krevních testech a na EKG, vše jsem měl v pořádku. Měl jsem i holter asi měsíc zpátky a vše v pořádku, užíval jsem i léky na tlak, které jsem vysadil, jelikož nemám problémy s tlakem. Ale v posledních dnech mívám v jednom kuse závratě a obavy, že omdlím, jako bych byl na lodi (hlavně když stojím nebo začnu vykonávat nějakou činnost). Občas zaregistruji i bušení srdce (někdy si říkám, že ho moc poslouchám). Je možnost, že by to mohlo být i psychikou všechno? Měl jsem párkrát od té doby panickou ataku a od toho letního incidentu stále vnímám každou "anomálii" mého těla. Od toho incidentu stále sleduji sám sebe. Žiji už delší dobu v Anglii, brzy se budu vracet, jelikož doktoři absolutně odmítají mi pomoci, jen mi píší léky na tlak, který mám v pořádku. Začíná mě to omezovat v životě, protože když začnu něco dělat, závratě a mdloby mě donutí zalézt zpátky do postele. Stává se mi to rovněž, když stojím delší dobu například v obchodě. Začnou mi v mozku proudit myšlenky, co když tady omdlím. Navíc si říkám, že kdyby to bylo přeci tlakem, tak by snad tak nepadal no ne? Zkouším si dát přes den kávu, mám pocit, že mi pomáhá, ale když si ji dám, tak mám někdy návaly tlaku v hlavě a to mě zpanikaří. Zkusil jsem i alternativu se napít něčeho ostřejšího, měl jsem pocit, že mi to pomohlo, jelikož jsem otupil mozek, ale ráno bylo ještě horší a hlavně se nechci stát alkoholikem, jelikož už delší dobu skoro vůbec nepiji. Stále si říkám jestli jsem fakticky nemocný nebo je to vše psychikou, která se mi nejspíš narušila po tom letním incidentu. Děkuji moc za odpověď. Daniel

Odpověď odborníka:

Milý pane Danieli. moc díky za důvěru. Stonání lidské bytosti je vždycky celistvé, tělesné a psychické příznaky se prolínají. Myslím, že se zbytečně snažíte sám najít cestu k diagnostice a léčbě. Za optimální bych považovala naopak jisté "delegování" kompetencí právě na lékaře. Určitě je vhodné hovořit o významu užívání léků "na tlak" /možná ve Vašem případě měl být využit vliv na tepovou frekvenci?/, o Vašich příznacích, odpovědi na kofein a alkohol. Protiúzkostná antidepresíva jsou léky volby k úpravě tělem prožívané tzv, panické poruchy, může je indikovat i nepsychiatr. Měl byste především zvolit některého lékaře, s nímž budete systematicky spolupracovat, tak, abyste našel prostředí důvěry a porozumění, abyste sám necítil jakousi "povinnost" pracovat sám na vlastní diagnose.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: