Neustálé zdravotní potíže

Dobrý den, mám dlouhodobé zdr. potíže, od podzimu roku 2008 únava, která se zhoršovala, bolesti kloubů, dnes mám bolesti svalů, křeče, pálení ve svalech, otok kotníku, píchání po celém těle, mívám zvýšené teploty. Rok jsme v pr. nesch. můj stav se nelepší, některé potíže mi přibyli. V loni mi dělali testy na LB, tenkrát mi OL řekla, že mám vše negativní, a následně v lednu mi dělali LP, ze které jsem měla jen zvýš. bílkoviny, mylsím, si, že se mělo došetřit, proč je mám zvýšené, ale neuroložka mě odbyla, že to nevadí. Nedávno jsme si vypůjčila z karty ty testy na LB, a zjistila jsme že mám v IgG hraniční protilátky a protilátky na natigeny p25 a p41, na stránkách borelioza. os je vše pěkně popsáno. Jelikož jsem v létě roku 2008 měla na noze velký flek, se kterým jsem šla k Ol, ale ta mě řekal, že to nic neznamená, že je to jen al. reakce. Od té doby jsem na tom čím dál hůř, od Ol jsme odešla, ale nová Ol mě ani řádně nevyšetřila. Chci se poradit, jestli si myslím, dobře, že mi při těchto potížích měli došetřit ty zvýšené bílkoviny a také mi dělat nové testy na LB, když jsem měla takové výsledky. Podotýkám, že to chci jen zkonzultovat, protže nevím už jak dál, a ám bavy, jak to půjde dál. Jsem stále hodně vyčerpaná a bolavá. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Chápu Vaše zoufalství,ale bohužel Vám prakticky příliš nepomůžu.Potýkáte se s oblastí medicíny,která je diagnosticky a léčebně dosti zapeklitá,bohužel.často je nutné respektovat i prostý princip-"méně je více"-Nemá smysl vršit různé nálezy a kupit další vyšetření.Je jistě logické,že správná léčba předpokládá správnou diagnosu,ale toto zdánlivě "prosté"někdy není tak snadno naplnitelné.Otázka tzv.atypických patogenů a naše imunitní zpracování,vhodné intervence antiinfekční či naopak imunoregulační.to je vše velmi křehký terén i pro zkušené imunology,infektology. Prosím,pokuste se důvěřovat lékařům,že Vás nechtějí odbývat,nechtějí na Vás šetřit.."Střídání" registrujících lékařů většinou není řešením situace.Všichni lékaři jsou ve své odbornosti přibližně shodně vzděláváni.Je škoda začínat s někým novým,když už jste ušla značný kus cesty,to,že třeba t.č.není zcela úspěšná neznamená,že byla zbytečná. Jen-moc prosím-.nepodléhejte pocitům zoufalství,beznaděje.Neostýchejte se svých lékařů ptát,kdykoliv máte o postupech pochybnosti.Moc Vám držím palce..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Ptát se a zajímat se a nenechat se odbýt | Od: Mirek | 13.6.2012 14:46
Dobrý den,
na tento dotaz jsem narazil spíš omylem... Hledal jsem něco jiného, ale chtěl jsem Vám řici, že se musíte zajímat sama a popřípadě chtít to další vyšetření, třeba i někde jinde.. Nenechat se odbýt. Bohužel mám takové zkušenosti. Byl jsem dvakrát u lékaře (pokaždé jinde). Kdybych si jednou nešel jinam kde my řekli že musím okamžitě na operaci - na první místě mě poslali domů že se mam šetřit.. tak bych měl do jisté míry zmrzačenou nohu. V druhém případě, jsem měl v ruce špatně daný šroub- což lékař pak uznal, ale rehab. sestra mě zazačátku přesvědčovala že je to normální. V obou případech jsem si dopomohl k vylečení sám. Samozřejmě s pomocí lékařů - jsou to jiné připady každopadně pokud je něco divného nenechto to plavat..
Třetí poslední příklad během poměrně krátké doby nedopadl tak dobře...
Babičce léta určovali špatnou diagnozu .. Když zjistili, že infarkty jsou způsobovány vrozenou vadou chlopně, která se s věkem zhoršovala bylo již pozdě... Prvně jí dali termín operace za měsíc.. jenže po týdnu byla znovu hospitalizována, a do druhého dne zemřela...
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: