Neustávající slanost/hořkost v ústech

Zhruba před 3 týdny (27. srpna) jsem začala brát antibiotikum Dalacin C 300 mg, které jsem měla předepsané na 7 dní. Nikdy předtím jsem toto antibiotikum nebrala, takže nemohu jeho účinky srovnat s dřívější zkušeností. Poslední den jsem dobírala už antibiotikum na dovolené v Řecku, kam jsem mohla odletět po konzultaci s lékařem na ORL - říkal, že je to na mé sliznice a problémy s krčními mandlemi to nejlepší, co mohu udělat - slaný mořský vzduch, vlhkost atd. Pak jsem tedy byla týden u moře a den po mém návratu do Čech (12. září) mi začaly tyto problémy: ráno jsem si vyčistila zuby...a voda byla slaná, pasta byla slaná a slaná chuť přetrvávala v ústech i po vyčištění zubů, vykloktání Listerinem, ani žvýkačky nepomáhaly. Chuť jídla normálně cítím, ale pokud zrovna nejím, cítím, jako bych měla úplně "prosolené" sliznice v ústech. Nemohu se toho už týden zbavit a je to dost obtěžující. Přítel říkal, že to ze mě není cítit a ani ústa prý nemám slaná. Nejvíc to cítím, když nejím. Teď v týdnu se to ještě zhoršilo a slaná chuť se během dne změnila v odporně hořkou chuť - jako kdyby si člověk týden nečistil zuby a nechal si v ústech volně rozpustit Kinedryl. Ústni hygienu normálně dodržuji - zuby si čistím téměř po každém jídle a teď navíc každý večer před spaním vykloktám Tantum verde. Už nevím, co s tím mám dělat. Žádný jiný problém nemám, cítím se jinak fit, nic mě nebolí. Byla jsem s tím na ORL - výtěr z krku byl negativní, krční mandle mám zcela v pořádku a doktor neshledal v ústech nic zvláštního. Řekl mi, že to může být po těch antibiotikách, že ničí mikroflóru a jejich účinek může v těle doznívat ještě 2-3 týdny po jejich dobrání. Ale to bych přeci měla tyto problémy už na dovolené...? Zkoušel mi dát i Anacid, kdyby to souviselo nějak s jícnem, ale ten jen na chvíli zneutralizuje tu slanou/hořkou chuť a pak se stačí jen napít vody a účinek je pryč, takže to nepomáhá. Prý mám vyčkat. Bohužel se s tím nedá moc fungovat, je to hrozně nepříjemné a nikdy v životě jsem to po antibiotikách neměla. Ještě jsem to konzultovala s dětskou lékařkou, ta si s tím nevěděla moc rady, ale také se jí to nějak nezdálo. Mám prý zkusit ještě stomatologii. Podotýkám, že na jazyku žádný povlak nemám, zuby vypadají v pořádku a také nemám v ústech žádnou plombu. Myslím, ze to nějak souvisí buď s jazykem a nebo spíše s chemickým složením slin...Můžete mi, prosím, poradit? (na tu stomatologii pro jistotu ještě zajdu) Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Stomatologické vyšetření určitě doporučuji. Jinak po antibiotikách tyto obtíže skutečně někdy mohou přetrvávat delší dobu, je to poměrně individuální. Dále by bylo vhodné navštívit gastroenterologa ev. vyloučit některé metabolické choroby.

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: