Nevolnost

Vazeny pane doktore, prosim Vas o radu. Dochazim pravidelne k psychiatrovi, trpim panickou poruchu rok a pul a od lonskeho podzimu se mi k tomu pridala jeste OCD. Sve uzkostne stavy zvladam celkem hrave, kdyz na me prijde uzkost, rikam si bud v klidu, nic se nedeje a za chvilku to prejde. Tyto stavy se mi objevuji predevsim pri vyssim psach. vypeti, ale ne hned pri nem, ale az o nekolik dni pozdeji. Mam strach ze zesileni, z vazne nemoci, z omdleni na verejnosti, mam tresavku, nekdy zimnici. OCD se u me uklidnila, moho rict a zaroven to zaklepat, ze me asi pul roku netrapi. Nicmene chtela by jsem se zeptat, od lonskeho leta se mi objevuji tyto stavy, pocit na zvraceni, hlavne pri jidle, pri polknuti sousta mam strach a pocit, jakobych se mela pozvracet, trva to vzdy tak mesic, pak mam zase treba dva mesice klid a pak se to zase vrati. Ted se mi to zhorsilo, pred mesice jsme meli v rodine velky stres, otec manzela nam dela problemy, k tomu jsem mela anginu pred ctrnacti dny, uzivala jsem atb a pri navratu do prace se mi angina zase vratila, ted jsem zase na 14 dni doma a uzivam opet atb, stresuje me to, mam dobrou praci, pracuji v zahranici a mam strach ze me vyhodi, takze od pondelka temito stavy trpim opet, ale je to horsi. Knedlik v krku, jim jen vyvary, neustale riham, pocit, ze se kazdou chvilkou pozvracim, nekdy se mi to stane i pri nadechnuti, ze se mi chce zvracet, mam to vzdy jen tak tak. Byla jsem na vysetreni zaludku a vse ok. Mam hrozny hlad, ale mam strach jist, abych se nepozvracela a nemela tyhle stavy. Vcera uz jsem to nevydrzela a vzala jsem si Xanax, ktery mi muj lekar napsal jako SOSku, za rok a pul jsem jich polkla asi pet a musim rict, ze se mi krapat ulevilo, polevku jsem dneska snedla jako nic a zatim mam klid. Zadne jine leky na uzkosti ani OCD neuzivam. Myslite si pane doktore, zda tyto nevolnosti mohu mit od psychiky? Musim tedy rict, ze kdyz jsem tyto stavy mela drive a napila jsem se alkoholu, tak se mi ulevilo a mohla jsem se ladovat cim jsem chtela, ale takhle by ze me brzo mohl byt alkoholik a to samozrejme nechci dopustit. Nemate nejakou radu, jak se temto nevolnostem branit? Velmi dekuji za vas cas a omlouvam se za velmi obsahly roman :-). Krasny den, Jana

Odpověď odborníka:

Milá Jano, stav, který popisujete, je jen výsledkem Vaší úzkosti a OCD, další symptom. Když nevyhledáte psychoterapeuta a nezačnete seriózne léčit Váš problém, tak ten se bude jen zhoršovat. Vhodná psychoterapie je schopá Váš problém vyléčit nebo aspoň podstatně zmírnit.

Mgr. David Karel, Ph.D.
Mgr. David Karel, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická praxe v Teplicích

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: