Nevolnost, pocit na zvracení

Dobrý den, mám takový problém. Je mi 15 let a trpím každodenními nevolnostmi. Ve 12ti letech mi byl zjištěn reflux jícnu. Celé 2 měsíce před zjištěním refluxu jsem zvracela třeba jednou do týdne, bylo mi hodně zle a dělalo mi problém vyjít z domu kvůli vybudovanému strachu ze zvracení. Po vyšetření mi byl předepsán Helicid, který dodnes pravidelně beru. Ale bohužel mám pocit, že moje problémy budou spíše psychické. Děje se to asi od 13ti let. Nemůžu jet dopravním prostředkem, ve kterém je více lidí, vadí mi i být ve třídě se spolužáky, v obchodě,..Jakmile například někdo řekne, že mu je špatně, udělá se mi zle a jsem schopná z toho i zvracet, i to se mi stává. Je to pro mě neuvěřitelná přítěž v životě, když nedokážu zvládnou téměř nic bez toho, aniž by mi nebylo špatně. Nevím co mám dělat... Nemůžu být ani s přítelem, nebo s kamarády, prostě mě to pronásleduje pořád a těžko se vysvětluje,že je mi zle každý den. Mám takový strach z toho, že mi bude zle, až se mi zle udělá ... A po jídle? O tom ani nemluvím. Během jídla mezi lidmi se mi velmi těžce polyká a po jídle se nadýmám a jedno jídlo mě zasytí třeba i na celý den. Hodně jsem kvůli tomu v poslední době ubrala na váze, protože nepociťuji pocit hladu. Prosím, nevíte jak to odbourat? Jde to vůbec? Jelikož mě teď pronásledují ještě jiné nesouvisející zdravotní problémy, nemohu lítat znovu po doktorech a psychiatrech s další věcí, moji rodiče a příbuzní mi nevycházejí moc vstříc. Moje babička má velmi podobné psychické problémy, taky jí je neustále špatně a doktoři neví co s ní. Nechci to mít jako ona.. Hrozně se bojím, že prožiju celý život jako ona zavřená doma a v invalidním důchodu. Mohu to nějak odbourat sama? Jsou na to třeba nějaká cvičení nebo tak něco? Předem moc děkuji, budu si vážit každé rady, jsem vážně zoufalá...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Alice. Velmi rozumím tomu, jak moc je pro vás obtěžující žít s těmi problémy, které uvádíte. Je mi to líto. Nicméně jsem přesvědčena, že je u vás šance na změnu. Bohužel budete patrně muset minimálně k psychologovi. Sama tyto věci asi nezvládnete, zvláště když fobií a úzkostí máte více. Určitým podpůrným prostředkem ke změně je psycholog, který je vzdělán např v hypnóze nebo v EFT terapii. Velmi dobré zkušenosti s léčbou vašich potíží mají rovněž psychologové s psychoterapeutickým výcvikem v kognitivně behaviorální terapii nebo v některém integrativním přístupu. Každý psycholog by měl mít na svých stránkách jaký psychoterapeutický výcvik absolvoval- psycholog by měl mít minimálně započatý psychoterapeutický výcvik. Moc držím pěsti vašemu odhodlání. Jen chci ještě podotknout, že je důležité být k sobě trpělivá, laskavá, ne příliš náročná.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: