Nevyrovnanie sa so sekciou

Dobrý den, práve som v období sestonedelia po porode sekciou. Napriek tomu, ze je vsetko v poriadku s dietatom aj so mnou (po fyzickej stránke) nedokázem sa vyrovnat s tým, ze som svoje 1. dieta de facto neporodila. Celé tehotenstvo som bola nastavená na prirodzený porod a vsetkom tomu nasvedcovalo az do posledného okamihu.... O sekcii sa rozhodlo len v den porodu, ked sa porodná cinnost vlastne este ani nerozbehla a aj ked racionálne rozumiem rozhodnutiu lekára, ktorému maximálne doverujem a ktorý ma uz dlho pozná, napriem tomu emocionálne mám problém vyrovnat sa s tým, ako porod prebehol. Trápi ma, ci dieta uz vobec chcelo íst na svet, kedze to bolo 10 dní pred termínom a ja mám stále pocit, ze ani ja ani ono sme na to este neboli pripravení. Miesto toho, aby som sa tesila, ze mám zdravé dieta, rozmýslam uz o dalsom tehotenstve spojenom s túzbou prirodzeného porodu. Sama tieto pocity povazujem za absurdné, no nedokázem sa s nimi vysporiadat. Mám navyse aj obavu, ze to negatívne ovplyvnuje moj vztak k dcére. Radsej by som bola stále tehotná ako bola v aktuálne pozícii, ked som uz matkou, ktorou sa vobec necítim. Ako sa s týmito pocitmi vyrovnat? A ako spracovat tiez výcitky, ze k dcére nemám ten opisovaný "materinský náruzivý vztah"? U mna je to také umelé - prebalit, nakojit, ulozit spat..... Vdaka za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Barboro, může se stát, že náhlým rozhodnutím o změně vedení porodu jste se nestačila duševně připravit a také se smířit s jinou verzí porodu, než na jakou jste připravená byla. Pravděpodobně přirozený porod byl pro Vás nebo pro Vaše děťátko natolik rizikový, že se lékař rozhodl pro snadnější cestu. A píšete, že vše dopadlo dobře a nyní se už můžete těšit z mateřské role, to je to hlavní. Stala jste se matkou a Vaše dítě naplnilo Váš život zcela novým posláním. Nebojte se ho a klidně přijměte roli matky, neboť to není až tak důležité, jak přišla na svět VAše dcera, důležité je, že jste nyní už spolu a půjdete životem společně.Doporučila bych Vám Acutil jednu kapsli denně pr doplnění důležitých látek.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: