Nežádoucí potíže

Dobrý den paní doktorko, před čtyřmi lety mi odoperována polovina štítné žlázy pro toxický adenom. Hormonální výsledky z laborky jsou vždy v normě. Brala jsem Eltroxin 75 denně -výsledek TSH 3.2, fT 3 3.8, FT4 16. Protilátky vždy negativní. Po té mi bylo zvýšeno na Eltroxin 100. Již při nasazení i menší dávky hormonu trpím častými průjmy. /celiákie vyloučena/ Dále pak, po větší fyzické námaze, respektive sportu mám v noci hlavně k ránu, palpitace, někdy brnění rukou, zkrátka takový vnitřní zvláštní neklid. Eltroxin 100 beru 2 týdny. /zprvu jsem brala Euthyrox, pak Letrox nyní Eltroxin/ Prosila bych Vás o vysvětlení, čím mohou být způsoby mé potíže. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kdyby bylo po mém, tak bych vám při výše uvedených výsledcích (a při zmíněných obtížích) ponechala stejnou dávku Eltroxinu - tedy 75ug denně. U některých pacientů občas střevní obtíže po zvýšení dávky vídáme (ale je to poměrně vyjímečné). Zpravidla to ale po nějakém čase spontánně odezní. Někdy to vyřeší výměna preparátu, ale to už jste, jak uvádíte, podstoupila několikrát. Proč tomu tak u některých lidí je není jasné. Palpitace a brnění rukou po námaze by mohlo souviset s iontovou dysbalancí, která se u někoho může po zvýšené fyzické námaze vyskytnout. Je nutné dodržovat pitný režim, vyzkoušet případně i iontové nápoje. Více asi vám asi bohužel poradit nedokážu. příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: