Nežádoucí účinek po aplikaci prevenaru

Dobrý den, mému tříměsíčnímu synovi byl aplikován Prevenar. Za dva dny po aplikaci se mu objevila vyrážka - kopřivka, souvislost s očkováním je vcelku jasná, žádná jiná změna ať už v mé dietě, či v čemkoli jiném nebyla. Vyvolávací faktor vyrážky je teplo. Trvá to s větší či menší intenzitou už týden. Chtěla jsem ze zeptat, zda je tato kopřivka trvalá či časem odezní, jestli mu očkování tak změnilo imunitní systém, že reaguje nyní takto a co další očkování? Bude takto už reagovat na každou další aplikaci, byť i jiné vakcíny? Děkuji mnohokráte za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, především je potřebné, abyste se synem zašla za ošetřujícím pediatrem a o situaci ho informovala - souvislost s očkováním je sice pravděpodobná, ale ne jistá (to se bohužel prakticky nedá určit...) a je vhodné, aby lékař zhodnotil typ vyrážky, posoudil její rozsah a také určil event. léčbu. Alergická reakce typu kopřivky obvykle rychle vymizí - trvání týden je již celkem neobvyklé. Postup dalšího očkování nutno zvážit individuálně - pokud je vyrážka nerozsáhlá a žádné jiné potíže se neobjevily, nepovažuji za nutné nutné očkování přerušit, bude ale vhodné před aplikací vakcíny podat lék tlumící alergické příznaky - antihistaminikum. Na tom se domluvte s Vaším praktickým pediatrem - který si event. může vyžádat názor alergologa...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x