Nežadoucí účinky antipsychotik

Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vás poprosit, jestli by jste se mohl vyjádřit k onemocnění mého strýce (60 let). Nikdy vážněji nemocný nebyl. Pracoval jako strojní zámečník, v mládí asi 2 roky kouřil.Před 12 lety onemocněl paranoidní schizofrenii. Bral Risperidal po kterém halucinace vymizely, ale objevily se negativní příznaky- emoční oploštělost, nezájem pracovat, anhedonie. Přesto chodíval na dlouhé procházky, četl, díval se na televizi, chodil plavat. Postupně se zhoršovali jeho kognitivní funkce, přestal číst, plavat, procházky omezoval. Přibližně před 2 roky zapomínal brát léky pravidelně a proto mu paní doktorka začala podávat Afluditen 1 amp. i.m. každé tři týdny. Po roce této medikace přestal na injekce chodit. Půl roku byl úplně bez léků. Za tu dobu se jeho kognitivní deficit ještě výrazněji prohloubil. Pak se opět k této medikaci vrátil. Jeho stav se však stále zhoršuje. Je rigidní, na dotazy odpovídá s latencí, nepozná již hodiny, neumí se podepsat, má poruchy paměti, oblékne se s pomocí, povrchově zrychleně dýchá, občas sykavě přes zaťaté zuby, má studené fialové ruce, špatně vidí. Měl dělané CT mozku, kde byla popsána atrofie a ischemicko degenerativní změny bílé hmoty. UZ karotid bez hemodynamicky významných stenóz Neurol.vyš. -organický pychosyndrom, bez ložiskové symptomatologie, celkově vyšší rigidita v.s. při terapii Afluditenem Z biochemických vyšetření měl vyš. pouze KO, CRP, jaterní testy, glukózu, prolaktin. Byla zjištěna zvýšená hodnota bilirubinu(35 umol/l),glukozy (6,12 mmol/l). Ostatní v normě. Mám obavy, že jeho nepříznivý stav je z převážné většiny způsoben terapii antipsychotiky. Ćetla jsem, že užívání antipsychotik může vést k atrofii mozku. Navíc je užívání Afluditenu kontraindikováno u organického poškození mozku, hepatopatii. Pacienti s demencí mají při užívání antipsychotik zvýšené riziko CMP.Na druhou stranu mě zaráží, proč došlo po přechodném vysazení k výraznějšímu zhoršení kognitivních funkcí. Jeho paní doktorka tvrdila, že toto Afluditen není návykový. Nevím, co si o tom mám myslet. Stejně mi připadá, že léčba dělá více škody než užitku. Co dělat? Postupně lék vysadit nebo nahradit ?Užívat doplňky stravy, změnit stravování? Paní doktorka, ale není změně nakloněna, tvrdí, že jeho stav se bohužel bude zhoršovat a její léčba má za úkol strýce tlumit, aby nebyl neklidný. Ráda bych znala Váš názor, jestli mohlo antipsychotikum poškodit mozek a zda je podávání Afluditenu oprávněné? Co podniknout? Předem moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Michaelo, Co se týče Vašeho strýce tak za prvé diagnóza schizofrenie v 50 ti letech je dosti zvláštní , jedná se totiž většinou a onemocnění mladého věku. Většinou v tomto věku jde o organická duševní onemocnění (většinou neurodegenerativní onemocnění typu Alzheimerovy choroby. Neurodegenerace bílé hmoty může značit bud Binswangerovu chorobu, nebo aterosklerotické postižení bílé hmoty. Psychotické příznaky jsou zde symptomatické, čili jedná se o příznaky základního onemocnění a jsou pak následně léčeny antipsychotiky. Negativní příznaky bych viděl spíše jako základní projev onemocnění než jako nežádoucí účinek antipsychotik. Případ se mi jeví atypický, léčba bude asi složitá, ale bez vyšetření konkrétního pacientka nemohu uvést nic více. S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: