Nezhoubný nádor

Dobrý den, Během dovolené na Kubě (poté, co jsem se jeden den trochu spálila na slunci) se mi na noze vytvořil malý pupínek. Jelikož nemizel, po roce jsem šla na kožní, kde mi doporučili nechat si to chirurgicky odstranit. Když jsem si volala pro výsledky z histologie, bylo mi řečeno, že se jednalo o malý nezhoubný nádor. Chci se proto ujistit, že je to v pořádku a nemusím se ničeho obávat. Známá totiž měla asi 3x nezhoubný nádor, po čtvrté už jí byl nalezen zhoubný nádor. Je vše v pořádku, když se mi rána dlouho nechtěla zahojit? Děkuji za dodpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kamilo. Pokud se mě ptáte na to, zda Vám byl sdělen správný výsledek, pak záleží na tom, kdo Vám jej po telefonu sděloval. Jestliže se jednalo o lékaře, pak je to asi vpořádku. Přesto máte-li pochybnosti, žádejte bližší vysvětlení a event. typ nezhoubného nádoru. Případně můžete požádat i o výslednou zprávu, ve které bude histologický nález uveden. Pokud Vás zajímá, zda mohlo dojít k chybnému hodnocení vzorku, pak si myslím, že je to vysoce nepravděpodbné. Stejně tak, jako že se na tomtéž místě v budoucnu rozvine zhoubný nádorový proces. Vyloučit to ale na 100% nelze jako většinu věcí v medicíně. Pokud bylo ložisko odstraněné v celém rozsahu, část tkáně nedosahovala okrajů chirurgické excize, histopatolog hodnotil nález jako nezhoubný a zprávu Vám sdělil lékař, neměla byste se ničeho obávat. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: