Nezhoubný nádor v hlavě

Dobrý den s maminkou sme byli na CT hlavy v nemocnici a našli jí tam nádor cca 2cm3, Její neuroložka to nějak nechtěla řešit a nic vysvětlovat, že se to jen bude sledovat. Nás ale tato odpověď neuspokojila i vzhledem k příznakům zhoršující se paměť, dezorientace, bolesti hlavy a oka, padání, zvracení. Zhoršující se příznaky demence a Alzheimerovy choroby. Je jí 73let. Přikládám zprávu z nemocnice. Její zhoršující se stav má rychlejší tendenci cca 3 měsíce. Na co ji může nádor tlačit a jaké části může ovlivňovat? Jak dál postupovat, jaké vyšetření ještě podstoupit? Velmi vážně zvažujeme změnu neurologa. Toto nám doporučila i obvodní lékařka, že už i u jiných pacientů postupovala laxne a nerozeznala vážnější problém. Děkuji za pomoc a radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše maminka má Alzheimerovu demenci, na tu má zavedenu léčbu - zcela v pořádku. Jen snad lexaurin asi nejvhodnější není. Poruchy paměti jsou asi důsledkem této choroby, stejně jako to mohou být pády. Otázkou je, co je zdrojem bolestí hlavy a zvracení. Na CT mozku popsán meningeom - je to nezhoubný nádor mozku, ale ten může být jen náhodným nálezem. je tedy na stanovení neurologa a neurochirurga, zda je nádor symptomatický či nikoliv, což po netu stanovit nelze. Pokud došlo k náhlému zhoršení, je vhodné vyloučit jinou možnou příčinu. pacienti s alzheimerovou demencí se často mohou zhoršit poměrně rychle např, v souvislosti s močovou infekcí, často asymptomatickou, nebo problémem se srdcem.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: