Nezohne palček

Dobrý deň!2,5 ročný synček nezohne palček v strednom článku. Ja mu ho pasívne zohnem bez potiaží, no on sám ho zohne len celý, no v tom stredovom článku mu to viazne a dokáže to len s pomocou. Môže tam mať pricviknutý nerv?? Môžem s ním skúšať nejaké ciky alebo radšej nechať v kľude?Ďakujem pekne

Odpověď odborníka:

V případě, že je syn jinak zcela zdráv, tak je pravděpodobné, že se jedná o funkční poruchu v tomto kloubu.Určitě ne o "pricviknutý" nerv. Postižení , které by bylo zapříčiněno úžinovým syndromem nervu, který umožňuje aktivní pohyb prstu by se prozradilo i jinak, je třeba vyzkoušt, zda je syn dobře pohyblivý v oblasti krční páteře, ramenních kloubů, loktů a zápěstí. Samozřejmě aktivně, pokud mírně pasivně, tak BEZ NÁSILÍ! najdete li někde nesymetrii, pak je nezbytné navštívit lékaře, může se jednat o závažnou poruchu v některé z uvedených oblastech. Pokud bude vše v pořádku, tak uvolnění této funkční poruchy by měl provést zkušený fyzioterapeut nebo lékař z oboru rehabilitace nebo lékař, je jedno, zda neurolog, orthoped či jiné specializace, který se ale věnuje aktivní lékařské fyzioterapii. I po zlepšení funkce prstíku bude nutno s prstem cvičit, ale po zaučení. Vlastní snaha matky můževést až k pohmoždění, přitom bez zlepšení hybnosti v kloubu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: