Nikotin

dobrý den mohu mít abstinenční příznaky po nikotinu i po sto dnech nekouření prvních osm týdnů na náplastech děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý večer pane Petr! Ve filmu Sin City říká jedna z postav větu: "jednou kuřák, vždycky kuřák". Pro řadu lidí to určitě platí. Prakticky každý člověk má sklon k nějaké droze, a ti šťastní se s ní nikdy nepotkají, Ti kteří mají genetické vlohy pro určité vlastnosti a potkají tu "svoji drogu" mají problém. Zrovna s cigaretami je to docela těžký problém. Takový člověk má dvě možnosti: buď bude kouřící kuřák, nebo nekouřící kuřák. Jste skvělý, jestli jste dokázal pociťovat určité nepříjemné zážitky - a zároveň jste znovu nezačal kouřit. Ještě jednou - čemu říkáte abstinenční příznaky? Jaké jste přesně měl? Dám Vám několik příkladů, pošlete mi prosím upřesnění, co konkrétně Vás trápilo: MUsíte stále myslet na to, jak nádherné by bylo si zakouřit? Jste více nervózní? Nemůžete spát? Máte strach? Tloustnete? Máte zácpu?? Jiné obtíže? Projevů abstinence může být mnoho. Závislost je bestie, která si nás dokáže obtočit kolem prstu - ale jestli ji nebudete krmit (nebudete kouřit), pak bude menší a menší... a nedokáže si podrobit Vaši vůli. Pokud byste jí ale dal potravu (kouřil), pak by narostla... Ještě jednou chci vyslovit chválu a obdiv, že jste dokázal přestat kouřit - to dokáže opravdu jen málokdo! Krásný večer Karel

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: