Nitroděložní tělísko multiload

Dobrý den, je mi 22 let, jsem bezdětná a šest let sem užívala hormonální antikoncepci. Žádná mi však nedělala dobře, navíc máme v rodině leydenskou mutaci a tak sem antikoncepci vysadila. Nedávno jsem si přečetla o tělísku Gynefix, které je prý nové a moderní, pro mladé ženy co nerodily, navíc slibují stejnou spolehlivost jako HA. Zašla jsem za svou gynekoložkou, zda by mi tělísko dala. Ta mi ale řekla, že se jí nelíbí, jak se tělísko Gynefix zapichuje do sliznice, že je příliš ostré a že mi tohle tělísko nedá. Snažila se mě ještě přemluvit na HA, ale když sem rezolutně odmítla, tak mi řekla, že mi tedy nasadí tělísko Multiload. O tělísku sem si četla, jenže nevím, zda je opravdu tak vhodné pro mladé a bezdětné ženy jako Gynefix. Bojím se, abych pak neměla problémy s otěhotněním a taky jestli není nespolehlivé. Navíc mám obrácenou dělohu, tak doufám, že můžu tělíska vůbec mít. Hormonální tělísko určitě nechci, nechci už nic s hormony. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tělísko gynefix se kotví do stěny dělohy, to bych také úplně nedoporučovala. Pokud možno nejlepší na trhu je Mirena, ta je ale s malou dávkou gestagenů a chrání děložní sliznici. Jiné tělísko bych ženě,která nerodila nedoporučila. Doporučila bych si nechat vyšetřit MTHFR mutace z krve (jestli máte v rodině leidena). Nebo je metodou volby užívat kondom.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: