Nitroděložní tělísko v nízkém věku

Dobrý den. Jsem proti užívání ant.pilulek, protože mi přijde, že to zbytečně překope celý organismus, změní to psychiku atd... Já teď beru 1.plato daylette a předtím jsem měla minisiston (nevyhovoval, protože jsem po něm měla celkem silné deprese)...kondom nám ale nevyhovuje, proto pilulky užívám. Svého gynekologa jsem se ptala na nehormonální tělísko (hormony do sebe cpát nechci!) Na internetu jsem se dočetla, že existuje tělísko i pro mladé holky, které ještě nerodily. Pan doktor mi řekl, že to v mém věku (17) nedoporučuje a že nemam brát vážně, co se dočtu na internetu. (S čímž s ním souhlasím, má přeci jen několik let praxi). Proto mi tedy napsal jinou ant. (Daylette). Říkal, že až vyzkouším minimálně 4 druhy pilulek a ani jedna nesedne, můžeme začít uvažovat o tělísku. Tento přístup se mi moc nelíbí, protože mám pocit, že čím víc druhů vyzkouším, tím víc to tělo budu zatěžovat a každou chvíli se bude muset vyrovnávat s něčím novým...a ani já nechci, abych pokaždé, při prvních 3.měsících užívání, špinila, byla unavená, náladová, nebo měla nevolnost a td... Proto se chci zeptat jiného odborníka, tedy Vás, na názor. Myslíte si, že je možné tělísko zavést i v mém věku? Máte s tím nějaké zkušenosti? Jaká je pravděpodobnost mimoděložního otěhotnéní a zánětu? Je to několikanásobně levnější než horm.ant., nejsou v tom hormony a měla bych 5 let pokoj. Přijde mi, že gynekologové automaticky předepisují hormonální antikoncepci téměř na všechno (silná menstruace, nepravidelný cyklus, bolesti, problém s pletí, ochrana před početím...), aniž by se zeptali na případné onemocnění, či příznaky. Vím, že z každého předpisu mají peníze, ale vrtá mi hlavou, proč to předepisují i když to žena nechce... Mockrát děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý text. Pěkný den, Kateřina.

Odpověď odborníka:

Váš dotaz má 3 části,otázku, nepravdy a omyly. Není pravda,že gynekolog má z každého receptu peníze,nemá z něj ani korunu, jediný kdo má zisk je lékárna,která si k nákupní ceně připočítá marži. Omylem je,že gynekologově píší antikoncepci na vše,ale u vámi vyjmenovaných- silná menstruace, nepravidelný cyklus, bolesti, problém s pletí, ochrana před početím tato léčba může pacientku zbavit problémů,které ji trápí. Další omyl je že jak píšete překope organizmus, v České republice ji užívá asi 1.3 milionu žen naprostá většina zcela bez obtíží ,kromě toho hormonální antikoncepce užívaná po velmi dlouhou dobu sice zřejmě mírně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, ale na druhou stranu prudce snižuje riziko vzniku rakoviny dělohy a rakoviny vaječníků. A k tělísku v 17 letech,je to možné zavést,ale jsou zde risika,Pokud žena nerodila čípek je drobný a zavedení může být pro ženu podstatně nepříjemnější,může být velmi silné menses a také risiko vypuzené tělíska je větší, pochopitelně i stoupá možnost zánětu-to vše je nutno zvážit. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: