Nitroocni tlak

Dobry den pane doktore, uz jsem Vam kdysi psal. Muj problem je, ze mam hranicni NOT, posledni 2 roky me pravidelne sleduji, vzdy jsem mel kolem 20. Mam tlustou rohovku, odecita se mi - 5. Pani doktorka me pred 2 mesici poslala na HRT III, tam vse v poradku, za 2 roky kontrola. Kdyz mi delali HRT v nemocnici, tak mi merili NOT, tam jsem mel NOT v poradku, po odecteni se mi zda, ze to bylo 17,18. Coz bylo cca 2 mesice zpatky. Byl jsem pak jeste na perimetru, tam neco bylo, ale nic zavaznyho, muj problem je, ze mam tiky v obliceji a nedovedu se tak dlouho soustredit. Pani dokorka me spis preventivne napsala kapky Betoptic S, dneska jsem si byl pro dalsi kapky, jelikoz uz mi dochazi a dnes na mereni jsem mel po odecteni NOT 25, tak vysoky NOT jsem snad nikdy nemel. Muzou mit ty kapky opacny ucinek, ze misto snizeni NOT mi to naopak zvysi NOT ? Nikdo v rodine zeleny zakal nema. Jeste bych mel doplneni k predchozimu dotazu, v pribalovym letaku jsem cetl, ze se ma lekare upozornit, pokud pacient bere leky proti uzkosti nebo depresi ( napr. fenothiazin ). Beru 1 x denne Zeldox 40 mg, neni to teda ani proti depresi, ani proti uzkosti, ani proti schyzofrenii ( jak je psano v letacku Zeldoxu ), mam to na tiky, jinak jsem v poradku, Zeldox beru jiz vice nez 10 let, nikdy jsem s nim nemel problemy. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejdřív je třeba zmínit, že nitrooční tlak může být ovlivněn použitou měřící metodou. Svou roli při bezkontaktním měření (to fouknutí do oka) hraje nejen tloušťka rohovky, ale také zda jste zadržel dech. Pokud ano, tak hodnoty mohou být falešně vyšší. Preventivní nasazení léčby nemám osobně moc rád. Buď léčím zelený zákal a nebo sleduji nitrooční hypertenzi (tj. vyšší tlak bez známek glaukomového poškození). Takže za mě bych spíše doporučil další vyšetření a podle toho by se určil další postup. Doporučil bych zejména vyšetření ORA a analýzu gangliových buněk. ORA měří fyzikální vlastnosti rohovky, protože ne každá silná rohovka klade stejný odpor a přepočet se tedy může lišit. A gangliové buňky jsou právě první, které se při glaukomu poškozují a dokáží tedy zachytit i preglaukomová stádia. Pokud by toto vše bylo v pořádku a Vás nebolí hlava, tak bych doporučil jen pravidelné sledování. A co se týče kombinace Betopticu S a Zeldoxu. Nemusíte se obávat, vzhledem k tomu, že Betoptic patří do skupiny B-blokátorů, tak se léky nekříží. A můžete je užívat společně.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co všechno může způsobit adenom hypofýzy
Články: Co všechno může způsobit adenom hypofýzy
Hypofýza neboli podvěsek...
Ošetřit řeznou ránu by měl umět každý: praktický návod
Články: Ošetřit řeznou ránu by měl umět každý: praktický návod
Zažila to většina z nás...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Léčba lupénky u dětí vypadá jinak než u dospělých
Články: Léčba lupénky u dětí vypadá jinak než u dospělých
I když je lupénka u dětí v...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: