Nizka hladina progresteronu

Dobry den, Pokousime se 2 roky o miminko a nevede se nam. Byla me zjistena nizka hladina progresteronu - 21 den odber a to 15.2 nmo/L. = 4.8 ng/mL. Ostatni je v poradku az na dve cysty jedna se nazyva haemorrhagicka cysta. Doktor vse posoudil a rekl, ze je vse temer v poradku a mame zkouset dale. Pritom je me jasne, ze progresterone je pod urovni normalu. Chtela jsem se zeptat jak mohu zvysit uroven progresteronu a zbavit se popripade cyst? Take jsem celta, ze nizka uroven progresteronu muze zpusobovat bolest kloubu a depresi. Posledni dva mesice prave pocituji narazovou bolest kloubu, ktera rychle pomine a zvlaste v rannich hodinach citim velikou uzkost, brneni prave ruky a tlak na hrudi. Muze vyvolat tyto priznaky prave nizka hladina progresteronu nebo mam hledat pricinu nekde jinde? Jak mohu zvysit hladinu progresteronu? Dekuji predem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vašeho popisu máte problém s ovulací. Progesteron se tvoří ve žlutém tělísku po ovulaci, jestliže k ovulaci nedojde nebo po ovulaci dojde ke krvácení do žlutého tělíska = hemoragická cysta pak se progesteron nevytvoří, nebo jen v malém množství. Vy sama si jeho hladinu zvyšovat nemůžete. Cyst se zbavíte laparoskopií,.. a mohou se vytvořit další, takže další laparoskopie?? Úzkost může mít tisíc příčin, brnění pravé ruky je nejspíš od krční páteře a tlak na hrudi od páteře nebo od srdce. Tedy jde o řadu různých problémů. Všechny navíc mohou mít jednu společnou příčinu "nemohu otěhotnět!" Zajděte ke k praktikovi se žádostí o EKG vzhledem k bolestem na hrudi, pak ke gynekologovi, nechte si udělat spermiogram, bude-li v pořádku lze navodit správnou ovulaci, on ví jak,nebude.li během několika cyklů efekt, pak bude nutná laparoskopie, jsou-li průcohdné vejcovody a není-li zjevná jiná anatomická překážka.Budete-li mít zájem ordinuji každýčtvrtek v nemocnici Neratovice, lze se objednat.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: