Nizka hodnota ft4 a planovani ditete

Dobry den. Pred tremi lety jsem mela hodnotu TSH 5,2, ale alergolog me na endokrinologii neposlal s tim, ze si mam nechat za pul roku udelat znovu testy u praktika. Tak jsem poctive brala kelp (do te doby jsem nejedla ani ryby, takze jodu moc asi nebylo) a za pul roku byla hodnota TSH 1,4. Tak se to dal neresilo. Nicmene nyni mi doktorka pri prevenci udelala nove testy a vyslo TSH 3,1, norma 0,27-4,2, ale FT4 volny vyslo jen 10,8, norma 12-22. Jak moc to muze byt problem? Doktorka me hrozne vydesila, pry musim hned brat leky, ale endokrinolozka me objednala az na úplný konec listopadu. Mohla bych to spravit opet kelpem? Ryby zrovna casto nejim a kelp jsem ty tri roky taky skoro nebrala. Hlavne mi jde o to, ze se chceme od brezna snazit o miminko, tak jestli je nejak vysoke riziko potratu nebo tak. Dale bych se chtela zeptat, jestli musim pripadne tehotenstvi hlasit endokrinolozce hned nebo staci treba v 6.tydnu a jestli se kvuli spatne stitne zlaze dava neschopenka na rizikove tehotenstvi, potrebovala bych totiz pracovat co nejdele do porodu. Mockrat dekuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na tyto hodnoty by klidně mohl opět pomoci Kelp. Doporučila bych hladiny nejprve normalizovat, až potom se snažit o těhotenství. Kvůli štítné žláze se těhotenství nepovažuje za rizikové, takže tohoto se bát nemusíte. Hlásit těhotenství je potřeba ihned. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Články: Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Cukrovka trápí značnou část...
Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Články: Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Nežádoucí reakce na léky je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak je to s konopím v Česku? Povoleno, ale podle pravidel
Články: Jak je to s konopím v Česku? Povoleno, ale podle pravidel
Konopí pro léčebné účely je...
Velký průvodce výběrem brýlí
Články: Velký průvodce výběrem brýlí
Pro volbu těch správných...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: