Nízká pohyblivost spermií

Dobrý den, zhruba před rokem jsem přišla s přítelem do jiného stavu, těhoteství bylo bohužel mimoděložní vzhledem ke 4. stupni endometriózy, kterou mi objevili při odstraňování tohoto mimoděložního těhotenství. Přítel byl asi před týdnem na spermiogramu, kde mu zjistili nízkou pohyblivost spermií (3%) a také nízký počet. Vznikly u něj pochybnosti, zda je možné oplodnit partnerku (tedy mě) s takto ,,postiženými,, spermiemi? Můžete mu prosím z lékařského hlediska potvrdit, že takovéto otěhotnění je možné i za těchto podmínek? Děkuji mnohokrát Petra P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, netuším na co se mě přesně ptáte, ale i s nižší pohyblivostí spermií může dojít k oplození vajíčka. Je dobré zkusit podpořit jejich tvorbu a jejich pohyb nošením spíše trenek než slipů u muže (vyžadují spíše nižší teplotu), zkusit užívat selen, minerály a vitamíny, celkově se zdravě stravovat a hlavně přestat kouřit. Pokud by nedošlo k úpravě pohyblivosti a cca za půl roku jste neotěhotněla, je dobré obrátit se na centrum asistované reprodukce, kde existují speciální metody pro oplození u tohoto problému - nejspíše by se použila intracytoplasmatická injekce spermie, více se dočtete na tomto odkazu:http://www.crmzlin.cz/page/1762.intracytoplazmaticka-injekce-spermie-icsi-/ O metodách umělého oplození více zde: http://www.ulekare.cz/clanek/jak-funguje-metoda-ivf-3678?search=spermie&from=20 Pokud ale máte endometriosu, měla byste podstoupit léčení a teprve po konzultaci s lékařem, který vás ošetřuje, se pokusit otěhotnět. Jste ale jistě pod kontrolou (když uvádíte, že dg. endometriosy máte stanovenu), pokud ne, obratte se na lékaře např. ve větším gynekologickém centru, tam jsou zkušenosti s léčením endometriosy rozsáhlé a na vysoké úrovni. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: