Nízká tepová frekvence

Dobrý den! Mám otázku, která se týká mojí babičky. Babička bere léky na vysoký tlak, ráno a večer a tlak má sice díky užívání těchto léků dobrý ale má nízký tep, kolem 50 i míň. Její lékařka doporučila snížit dávku jednoho léku na vysoký tlak aby se tep zvýšil jenže to babičce nepomohlo a i po fyzické zátěži se jí tep nezvýší. Cukrovku babička nemá a celkově je zdravá. Může pro ni být tak nízký tep nebezpečný? Dá se to něčím zlepšit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nízká tepová frekvence je pravděpodobně způsobená léky, kterými je léčen vysoký krevní tlak; pokud tomu tak je, lze klidovou srdeční frekvenci 50/min. ještě akceptovat. Nepíšete, jaké léky babička užívá ani kolik je jí let. Tepová frekvence kolem 50/min. by neměla být nebezpečná, a pokud se babička cítí jinak dobře, léky bych nedoporučoval měnit. Dnes se dokonce v některých indikacích užívají léky záměrně snižující zvýšenou srdeční frekvenci, bylo prokázáno, že zlepšují kvalitu i délku života. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: